După ''Sunflowers'', de Van Gogh, ''Les Meules'', de Claude Monet, a fost ţinta militanţilor ecologişti care au aruncat cu piure de cartofi asupra tabloului protejat de un geam şi expus într-un muzeu din Germania, informează AFP, citată de Agerpres.

''Dacă e nevoie de un tablou - asupra căruia să aruncăm piure de cartofi sau supă de tomate - ca să determinăm societatea să-şi amintească că goana după combustibili fosili ne omoară, atunci o să vă oferim piure de cartofi pe tablou!'' au declarat activiştii ecologişti din mişcarea Last Generation, care au publicat o înregistrare video cu acţiunea lor.

Tabloul lui Monet ''Les Meules'' (''Căpiţe de fân'') se află în Muzeul Barberini din Potsdam şi face parte din colecţia miliardarului Hasso Plattner. Tabloul, cumpărat la licitaţie în 2019 pentru 111 milioane de dolari - o sumă record pentru o pictură de Monet -, este împrumutat permanent muzeului.

Îmbrăcaţi în haine negre şi veste portocalii, cei doi activişti au aruncat cu piure în tablou după care s-au aşezat în aceeaşi poziţie ca activistele care făcut un gest similar pe 14 octombrie după ce au stropit cu supă de roşii tabloul ''Sunflowers'', aflat la National Gallery din Londra: în genunchi, cu spatele la tablou şi cu o mână lipită de zid.

''Trebuie să aruncăm cu piure în tablou ca să ascultaţi? Acest tablou nu va mai valora nimic dacă va trebui să ne luptăm pentru a găsi ceva de mâncare'', a afirmat unul dintre cei doi activişti.

Cei doi tineri au fost arestaţi de forţele de ordine.


Tabloul era protejat de un geam, a precizat muzeul, adăugând că, potrivit experţilor, nu a suferit nicio pagubă. ''Les Meules'' va putea fi din nou admirat începând de miercuri.

Pe 14 octombrie, două activiste din mişcarea Just Stop Oil au aruncat cu supă de roşii asupra capodoperei lui Van Gogh ''Sunflowers'' la National Gallery din Londra. Pictura nu a fost deteriorată, cu excepţia câtorva ''pagube minore'' ale ramei.

Sursa foto: Captura video / YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri