Șeful guvernului de la Berlin a ajuns să fie contestat și de proprii săi susținători pentru susținerea unui proiect care le-ar lăsa chinezilor o participație importantă la un terminal din portul Hamburg.

Planul lui Olaf Scholz, dezvăluit chiar de televiziune publică germană, ar asigura gigantului chinez Cosco o participație de 35% într-unul din cele 3 terminale ale portului Hamburg. Chiar și colegii de guvern ai lui Scholz au criticat acest plan, avertizând că s-ar ajunge la o dependență prea mare de Beijing – exact la fel cum până anul acesta Germania era prea dependentă de Rusia.

Chinezii de la Cosco încearcă să controleze porturile Europei

Cosco, care deține una dintre cele mai mari flote de transport din lume, afirmă că este deținută ”de întregul popor” chinez. De asemenea, este singura companie mare de transport maritim care continuă să opereze în Rusia. Chinezii au investit deja masiv în Rotterdam și Anvers, cele mai mari porturi din Europa, și controlează portul Pireu. Ei vor acum să intre și în Hamburg, al treilea port ca mărime de pe continentul nostru.

Toți cei 6 miniștri consultați de cancelarul german pe tema acestei investiții s-au opus, scrie Deutsche Welle. Opoziția a catalogat-o drept ”o greșeală fatală”.

De ce vrea Olaf Scholz să le dea o parte din portul Hamburg chinezilor

Scholz, care a fost primar al Hamburgului a insistat însă ca guvernul federal să dea undă verde proiectului până la sfârșitul lunii octombrie, scrie Politico, și a obținut aprobarea unei participații chineze de 24,9%. Dacă vor o participație peste 25%, chinezii vor avea nevoie de o nouă aprobare, conform compromisului negociat la Berlin.

Motivul este vizita oficială a cancelarului german în Chin la începutul lui noiembrie. Scholz nu vrea să meargă ”cu mâna goală” la Beijing. ”Nu trebuie să ne detaşăm de anumite ţări, trebuie să continuăm să facem afaceri cu unele dintre ele - o spun în mod expres: şi cu China”, a declarat el recent.

"Nu trebuie să depindem de o ţară care nu ne împărtăşeşte valorile", cu riscul de a ne face "vulnerabili la şantaj din punct de vedere politic", l-a contrazis însă şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock. Ea a cerut ca Berlinul să nu comită aceleaşi "erori" pe care le-a comis față de Rusia.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri