În ciua crizei energiei, există o țară UE unde scumpirile nu s-au resimțit în facturi: Ungaria. Însă prețul artificial menținut de regimul Orban vine de fapt cu costuri uriașe, atât politice, cât și economice.

Potrivit Eurostat, în primele șase luni ale acestui an, prețurile gazelor și energiei electrice pentru consumatorii casnici au crescut în aproape toate statele Uniunii Europene comparativ cu prima jumătate a lui 2021. Singura țară cu facturi mai mici la ambele capitole a fost Ungaria - care produce mare parte din electricitate în centrale pe gaz. Are deci regimul Orban un statut preferențial și primește gaze rusești ieftine?

Cât de ieftină a fost energia electrică pentru maghiari

Cifrele arată că Ungaria a avut în intervalul menționat o scădere de 1% a prețului electricității pentru gospodării, însă nu din cauza pieței energiei, ci a politicilor guvernamentale de plafonare. Astfel, s-a ajuns ca pe 100 kWH, un consumator casnic maghiar să plătească de 4,5 ori mai puțin ca unul danez și de peste 3 ori mai puțin ca un german sau italian. Chiar și cel mai mic preț plafonat al electricității din România este de aproximativ 1,5 ori mai mare decât cel din Ungaria.

Trebuie precizat că aproape jumătate din producția de electritate a țării vecine vine din surse nucleare, iar aproximativ un sfert, din centrale pe gaz. Or, pentru acesta, Ungaria depinde în proporție de 85% de Rusia.

Sursa: energy-charts.info

Ungaria, singura țară unde gazul s-a ieftinit în plină explozie a prețurilor

Conform Eurostat, tot în prima jumătate a acestui an, țara vecină a fost singura din UE în care consumatorii casnici au plătit chiar mai puțin pentru gazele naturale decât în aceeași perioadă din 2021 – o scădere de circa 0,5%. În comparație, în România gazele aproape că și-au dublat prețul pentru gospodării, chiar și cu plafonarea prețurilor, iar în Estonia s-au scumpit cu peste 150%.

S-a ajuns astfel ca prețul pe suta de kWh pentru consumatorii casnici maghiari să fie sub 3 euro – de aproape două ori și jumătate mai mic decât cel din țara noastră. Ca termen de comparație, cel mai mare preț s-a atins, în același interval de timp, în Suedia – 22,2 euro/100 kWh. Abia din septembrie, guvernul Orban a introdus o limită a plafonării pentru cei care au un consum de gaze ce depășește 1.729 de metri cubi pe an.

Pactul cu Gazprom

Însă Ungaria plătește un preț extrem de mare, atât politic cât și economic, pentru gazele rusești. În august, Budapesta a semnat practic un pact cu Gazprom prin care a obținut dublarea volumelor livrate prin gazoductul care tranzitează România. Ulterior, printre multe alte gesturi de prietenie față de regimul Putin, șeful diplomației maghiare, Peter Szijjarto, a participat ca speaker la Russian Energy Week 2022, forumul pe energie organizat de Kremlin unde vina pentru toată criza a fost atribuită Occidentului.

În același timp, însă, Ungaria are o uriașă problemă economică din cauză că plătește aceste gaze rusești la prețul de pe bursă. Or acest preț este practic controlat de Gazprom, care îl poate crește artificial și chiar printr-un comunicat de presă. Potrivit presei maghiare, în prima jumătate a anului compania de stat MVM, principalul importator, a plătit în medie de 6 ori mai mult pentru gazele aduse din Rusia decât prețul achitat de consumatorii casnici. Diferența a fost acoperită de guvern - adică tot din banii cetățenilor maghiari.

Deficitul de cont curent a ajuns, ca urmare, în zona de risc, conform băncii naționale de la Budapesta. Iar factura pentru dublarea livrărilor în urma pactului semnat cu Gazprom ar putea crește cu cel puțin 1,8 miliarde de euro. Tot ce a obținut efectiv MVM, după o renegociere cu rușii, a fost ca, până în martie, plățile să fie defalcate pe 3 ani dacă prețul pe burse depășește un anumit prag. Or, în cazul unei creșteri a prețului de referință peste 300 euro/MWh, aceste plăți defalcate ar putea trece chiar de 4 miliarde de euro.

”O uriașă escrocherie care-l îmbogățește pe Putin”

Însă premierul maghiar nu-și face griji și spune că cel mai important lucru nu e un preț mai bun al gazelor rusești. În opinia lui Viktor Orbán, ce contează este ca Ungaria să aibă asigurată o sursă de gaze pe termen lung – altfel spus, să nu rupă relația cu Rusia.

Pentru a-și susține aliatul din UE, Putin a anunțat, conform TASS, că, prin contractele pe termen lung, ”Ungaria cumpără gaze rusești de cinci ori mai ieftin decât prețul de piață”, iar asta, până în 2036. Ulterior, chiar și presa maghiară a scris că, de fapt, se plătește exact prețul de piață.

Opoziția maghiară afirmă că totul e o uriașă minciună a guvernului. Potrivit primarului Budapestei, Karacsony Gergely, ”gazele rusești ieftine sunt o uriașă escrocherie, de fapt sunt foarte scumpe”.

”Nu există gaze rusești ieftine, dacă ar exista așa ceva, nu am avea de plătit facturi tot mai mari. E clar acum că Putin dă gaze la prețuri foarte mari Ungariei, iar facturile noastre îl îmbogățesc de fapt pe Putin. […] În schimbul politicii inacceptabile de prețuri a guvernului, nu primim nimic. Trebuie să ieșim din umbra lui Putin, să facem tranziția la energii regenerabile, să alegem independența energetică”, a afirmat Karacsony, care reprezintă un partid ecologist.

Citeste si:

    Sursa foto: Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Radu Pircă
    Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Internațional »


    Setari Cookie-uri