Agentia de evaluare a riscurilor Standard & Poor's (S&P) a coborat ratingul suveran pe termen lung al Letoniei la BBB+, de la A-, cu perspectiva negativa, din cauza riscurilor unei aterizari fortate a economiei.

"Coborarea ratingului reflecta estimarile noastra ca planul anti-inflationist adoptat recent de guvernul Letoniei va influenta foarte lent cresterea rapida a deficitului de cont curent si a datoriei externe", a spus, potrivit NewsIn, un analist pentru credite de la Standard & Poor's, Eileen Zhang..

Eileen Zhang a spus ca planul guvernamental pentru temperarea presiunilor inflationiste va genera doar un proces de ajustare, care are potentialul de a fi mai daunator decat o abordare de politica economica mai adecvata.

Citeste si:

Guvernul leton a sustinut in martie un plan pentru temperarea presiunilor inflationiste. in Letonia sunt cele mai accentuate presiuni inflationiste din statele baltice. S&P si celelalte mari agentii de rating, Moody's si Fitch au subliniat recent riscurile privitoare la o supraincalzire a economiilor din statele baltice, mai ales a economiei Letoniei.

Letonia s-a confruntat in februarie cu temeri privitoare la devaluare, iar banca centrala a Letoniei a cheltuit peste 10% din rezervele monetare ale tarii, ca sa protejeze culoarul de 1% in care moneda nationala a Letoniei fluctueaza fata de euro.