Pretul petrolului a scazut sub plafonul de 50 de dolari pe baril in luna ianuarie insa intre timp a crescut pana la peste 62 de dolari pe baril dupa ce OPEC a redus productia, pretul fiind influentat si de intreruperii productiei in Nigeria din cauza unor atacuri ale militantilor precum si de nivelul redus al stocurilor de benzina in Statele Unite ale Americii, cererea pentru petrol fiind astfel in crestere.
Insa secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri , a precizat potrivit NewsIn, ca nu vede niciun motiv pentru ca Agentia Internationala a Energiei (AIE) sa fie ingrijorata de livrari, avand in vedere ca piata este bine alimentata.
Agentia, care consiliaza 26 de natiuni industrializate, cere de mai multe luni OPEC-ului sa majoreze productia pentru a asigura ca piata va fi bine aprovizionata in sezonul de vara, in care cererea este foarte crescuta. Insa Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol a raspuns acestor cerinte afirmand ca stocurile de petrol sunt in continuare la nivele ridicate.
Intrebat daca un plafon de 60-65 de dolari pe baril este acceptabil, al-Badri a declarat pentru Reuters inainte de o intrunire dintre oficiali ai OPEC si AIE din Bali, Indonezia ca "sunt de acord cu acest lucru. Nu doresc ca pretul sa scada prea mult si nici sa creasca prea mult". Responsabilul OPEC nu a dorit sa precizeze la ce nivel al preturilor OPEC-ul va majora productia.
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: