Iranul a recunoscut în premieră că a furnizat drone Rusiei, ministrul de externe de la Teheran, Hossein Amirabdollahian, declarând, citat de agenţia de stat IRNA, că Republica Islamică a trimis Moscovei un număr limitat de drone înaintea invaziei ruse din Ucraina.

În ceea ce Reuters numeşte ''cel mai detaliat răspuns de până acum'' cu privire la drone, şeful diplomaţiei iraniene a menţionat că un ''număr mic'' de drone a fost livrat Rusiei cu câteva luni înaintea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, dar a negat totuşi că ţara sa a mai trimis arme după declanşarea invaziei sau că Teheranul ar fi furnizat rachete, notează Agerpres.

''Această vâlvă făcută de unele ţări occidentale cum că Iranul a furnizat rachete şi drone Rusiei pentru a o ajuta în războiul din Ucraina - partea cu rachetele este complet greşită. Partea cu dronele este adevărată, am furnizat Rusiei un număr mic de drone cu câteva luni înaintea războiului din Ucraina'', a declarat Amirabdollahian, citat de IRNA, preluată de Reuters.

Kievul şi Washingtonul au criticat recent folosirea de drone ''kamikaze'' de fabricaţie iraniană în războiul din Ucraina, aminteşte dpa, care adaugă că, potrivit unor informaţii, Teheranul a trimis personal militar în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a-i antrena pe militarii ruşi în folosirea dronelor şi pentru acordarea de asistenţă tehnică.

Până acum, Iranul a negat că a livrat drone Rusiei, scrie dpa.

În urmă cu o săptămână, Amirabdollahian şi-a exprimat disponibilitatea de a organiza întâlniri bilaterale cu oficiali ucraineni cu care să discute despre acuzaţiile folosirii de către Rusia a dronelor iraniene în războiul din Ucraina.

Agenţia IRNA l-a citat sâmbătă pe Amirabdollahian care a spus că , în urmă cu două săptămâni, Teheranul şi Kievul au căzut de acord să discute acuzaţiile privind folosirea de drone iraniene în Ucraina, dar că ucrainenii nu şi-au făcut apariţia la întâlnirea stabilită.

''Am căzut de acord cu ministrul de externe ucrainean să ne pună la dispoziţie documentele pe care le au, (care să dovedească faptul) că Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina'', a declarat Amirabdollahian, dar delegaţia ucraineană s-a retras în ultimul moment de la întâlnirea planificată.

Ministerul de Externe ucrainean nu a răspuns imediat la o solicitare scrisă adresată de Reuters pentru a comenta informaţia.

Şeful diplomaţiei iraniene a repetat că Teheranul ''nu va rămâne indiferent'' dacă se va dovedi că Rusia a folosit drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei.

Armata ucraineană a anunţat la rândul său că a doborât sute de drone kamikaze de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136. Se crede că Rusia a comandat până acum 2.400 de astfel de drone, potrivit dpa.

Ca represalii, UE şi Regatul Unit au anunţat noi sancţiuni împotriva Iranului, care au vizat trei generali şi o companie de armament ''responsabili cu furnizarea către Rusia a dronelor kamikaze'' pentru a bombarda Ucraina. În septembrie, Kievul a decis să-şi reducă considerabil relaţiile diplomatice cu Teheranul din cauza presupuselor livrări de arme Moscovei de către ţara din Golful Persic

Sursa foto: DVIDS Michigan Army National Guard / Spc. Brian Pearson

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri