Republicanii au obţinut o primă victorie în alegerile din SUA, asigurându-şi unul din cele mai disputate mandate în Congres, însă democraţii speră să limiteze înfrângerile la scrutinul care ar putea decide viitorul politic al preşedintelui Joe Biden şi al rivalului său Donald Trump, transmite AFP, citată de Agerpres.

Conform prognozelor presei americane, peste 140 de candidaţi republicani au ieşit victorioşi în alegerile parțiale din SUA, însă unii din cei care susţineau diferitele teorii fără probe ale lui Trump au pierdut, cum ar fi Doug Mastriano, care a încercat să obţină postul de guvernator de Pennsylvania.

Unele rezultate au fost însă conform aşteptărilor, conform sursei citate.

De exemplu, guvernatorul republican Ron DeSantis a fost reales triumfal în Florida, existând posibilitatea ca acesta să candideze peste doi ani la preşedinţia Statelor Unite.

În discursul său de după anunţul victoriei, politicianul în vârstă de 44 de ani a promis de altfel că pentru el "lupta abia începe" şi a susţinut că a făcut din statul său, care oscila de multă vreme între stânga şi dreapta, un "tărâm al făgăduinţei" pentru republicani.

Aceştia şi-au păstrat în Florida şi mandatul de senator al lui Marco Rubio.

Democraţii nu au suferit însă înfrângeri pe linie. Ei au obţinut două posturi de guvernator - în statele Maryland şi Massachusetts - ocupate până acum de conservatori.

Într-un exemplu pentru cât de disputată este această rundă de alegeri, Maura Healey va fi prima lesbiană care conduce un stat american, Biden sunând-o pentru a o felicita imediat după ce s-a aflat rezultatul din Massachusetts.

Partidul preşedintelui în vârstă de 79 de ani a reuşit de asemenea să evite o pierdere grea, păstrându-şi controlul în statul New York, unde republicanii sperau să o răstoarne pe guvernatoarea Kathy Hochul.

Pe de altă parte, în Camera Reprezentanţilor, sondajele anunţă o mare victorie a republicanilor - un scenariu clasic în politica din SUA, după cum observă AFP: de multe ori, în alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial, electoratul sancţionează partidul liderului de la Casa Albă.

Nu în ultimul rând, Marjorie Taylor Greene, republicană cunoscută pentru exagerări, a fost realeasă în Camera Reprezentanţilor, iar Katie Britt, cunoscută pentru criticile la adresa lui Biden, le-a adus republicanilor un mandat de senator pentru statul Alabama.

Per total, sursa citată remarcă însă faptul că nu s-a produs încă "mareea roşie" (culoarea republicanilor) promisă de Trump, numărătoarea voturilor fiind însă departe de final.

În același timp, nu se poate spune deocamdată cine va controla Senatul, unde majoritatea va depinde de rezultatele competiţiilor strânse din state-cheie ca Georgia, Arizona sau Pennsylvania.

Sursa foto: Shutterstock / Lutsina Tatiana

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri