Guvernul estonian a anunţat un proiect de lege care prevede eliminarea monumentelor sovietice din spaţiile publice ale ţării, estimând că acestea incită la ură în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

Parlamentul din Letonia, o altă ţară baltică, a adoptat deja o lege care prevede retragerea tuturor plăcilor şi statuilor sovietice din ţară până la jumătatea lunii noiembrie, ceea ce a determinat Moscova să-l convoace pe ambasadorul acestei ţări.

Estonia şi Letonia au ambele importante comunităţi rusofone care sunt uneori în dezacord cu guvernele naţionale.

"Poziţia guvernului este că monumentele sovietice care incită la ură trebuie să fie retrase din spaţiul public", a declarat, într-un comunicat, ministrul estonian al culturii, Piret Hartman.

Data votului asupra acestui proiect de lege în Parlament nu este încă stabilită. Estonia a distrus deja numeroase monumente sovietice după ce a ieşit din Uniunea Sovietică, în 1991.

Ea a decis să demonteze restul monumentelor după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, un conflict în care Tallinnul s-a poziţionat de partea Kievului.

Relaţiile între Moscova şi statele baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - s-au degradat în cursul ultimilor ani, alimentate de tensiunile sporite între Rusia şi Occident.

În contextul în care data limită pentru retragerea monumentelor sovietice din Letonia se apropie, Rusia a anunţat joi că l-a convocat pe ambasadorul leton la Moscova.

Ministerul rus de Externe a explicat că a făcut acest lucru "pentru a protesta împotriva politicii vandalismului de stat în curs în Letonia prin dezafectarea monumentelor comemorative sovietice".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri