Compania de electricitate CEZ din Cehia a inregistrat un profit trimestrial peste asteptarile analistilor, dar vanzarile si rezultatele operationale ale firmei au fost sub estimarile analistilor, din cauza conditiilor meteorologice favorabile. CEZ a obtinut un profit trimestrial de 12,68 miliarde coroane cehesti (609,9 milioane dolari), peste asteptarile analistilor, care au estimat ca firma ceha va inregistra un profit de 12,09 miliarde coroane cehe. in primul trimestru din 2006, CEZ a avut un profit de 9,99 miliarde coroane cehe.

Vanzarile companiei CEZ au urcat cu 8%, pana la 44,12 miliarde coroane cehesti, dar sub asteptarile analistilor care au estimat ca CEZ va avea vanzari in valoare de 46,61 miliarde coroane cehesti, potrivit NewsIn. "Conditiile meteorologice favorabile si cresterea productiei de energie provenita din resurse regenerabile a avut un impact semnificativ, mai ales in sectorul de distributie", se spune intr-un comunicat CEZ trimis Bursei de valori de la Praga.

"In pofida acestor elemente, ne mentinem estimarile privitoare la castigurile grupului pentru intregul an, care se vor ridica la 35,1 miliarde coroane. Consideram ca putem compensa pierderile, mai ales prin economisiri", a spus directorul financiar al CEZ, Petr Voboril.

Profitul operational ajustat (EBIT) al CEZ a urcat cu 10,1%, pana la 16,32 miliarde coroane cehesti, sub asteptarile analistilor care au estimat ca firma va avea un profit operational de 16,87 miliarde coroane. Castigurile companiei inainte de deducerea dobanzii, impozitarii, deprecierii si amortizarii (EBITDA) au crescut cu 6,6%, pana la 21,74 miliarde coroane cehesti, sub asteptarile analistilor, care au estimat ca profitul operational al CEZ va fi de 22,61 miliarde coroane.

Cea mai mare companie din Cehia, cu o capitalizare de piata de 30 miliarde dolari, a mentinut estimarea ca va obtine un profit operational (EBITDA) de 70,9 miliarde coroane cehesti in intregul an, spune Reuters.

Cotatia CEZ a coborat cu 0,4%, pana la valoarea de 1.043 coroane cehe/actiune, dupa anuntarea rezultatelor, dar a inregistrat totusi o crestere de 0,1% in timpul sedintei bursiere a zilei, peste indicele principal PX al bursei de valori din Praga, care a alunecat cu 0,3%.

Citeste si:

Productia de electricitate a crescut anual cu 12%, mai ales datorita achizitiei a doua unitati de productie de electricitate din Polonia si a unei fabrici din Bulgaria, potrivit comunicatului companiei, preluat de Reuters. Productia de electricitate a CEZ a urcat insa cu 2% pe piata interna.

Compania este prezenta si pe piata romaneasca, prin subsidiara CEZ Romania. CEZ Romania este unitatea de management a CEZ Vanzare si CEZ Distributie, companii rezultate in urma separarii furnizarii de distributia de electricitate la Electrica Oltenia.

Electrica Oltenia a fost vanduta in urma cu aproximativ doi ani de zile companiei cehe CEZ pentru 151 milioane de euro, din care 103 milioane euro a reprezentat aportul de capital, iar diferenta - pretul pachetului de actiuni vandut direct de statul roman.

Dupa aplicarea mecanismului de ajustare, compania CEZ a fost nevoita sa mai scoata din buzunar alte 15,4 milioane de euro pentru Electrica Oltenia. Astfel, suma totala alocata de CEZ Cehia pentru preluarea pachetului majoritar al distributiei de electricitate se ridica la 166,4 milioane de euro.

Fosta Electrica Oltenia distribuie electricitate in judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman.