Preşedintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe sunt în prezent angajate într-o ofensivă în Ucraina, a ales să nu se deplaseze la summitul G20, care îşi va deschide lucrările marţi în Bali (Indonezia), probabil pentru a nu repeta experienţa de acum opt ani, când, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, când a fost aspru criticat în timpul summitului G20 de la Brisbane, scrie Agerpres, citând France Presse.

Putin este scump la vedere în exteriorul granițelor țării sale de când armata rusă a început luptele pe teritoriul Ucrainei. Dacă acum opt ani, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, Putin s-a deplasat în Australia pentru a participa la summitul G20 din acel an, acesta nu va mai repeta greșeala în 2022. La Antipozi, Putin a fost vizat de numeroase critici, sfârşind prin a pleca acasă înainte de încheierea summitului.

"La un summit, trebuie să ai întâlniri şi să te fotografiezi. Or, cu cine avea să vorbească şi să se fotografieze?", întreabă retoric politologul rus Aleksei Malaşenko, "deloc surprins" de această decizie. Alegând să nu plece în Indonezia, preşedintele rus se cruţă de umilirea unei primiri glaciale, dar riscă să-şi izoleze şi mai mult ţara, deja vizată de sancţiuni occidentale severe, notează agenţia de presă citată.

Căci, cu sau fără Putin în Bali, ofensiva rusă în Ucraina va domina agenda în cadrul G20, întrunire ce începe marți. Conflictul, virulent criticat de ţările occidentale, a provocat sau agravat într-adevăr numeroase crize mondiale, în special economică şi climatică. "Aceasta va fi principalul subiect abordat", subliniază Fiodor Lukianov, politolog apropiat cercurilor puterii de la Moscova. Dar "ce putea să fi spus (Putin)? Poziţia sa este cunoscută, ea nu s-a schimbat, la fel şi cea a celeilalte tabere", a declarat el pentru AFP. "Ce rost avea să meargă?", adaugă Lukianov.

Putin are o agendă foarte încărcată

Kremlinul a justificat această absenţă prin motive de "agendă" care l-au reţinut pe Vladimir Putin în Rusia, fără însă să precizeze ce fel de angajament l-ar fi împiedicat să ia parte la unul din cele mai importante summituri mondiale. Putin nu se va adresa summitului nici măcar prin videoconferinţă, potrivit Kremlinului, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară nu este încă membră G20, are programate două alocuţiuni, dar prin videoconferinţă.

Moscova va trimite totuşi o delegaţie la Bali, ce va fi condusă de ministrul său de externe Serghei Lavrov care - în iulie - părăsise intempestiv o reuniune a şefilor diplomaţiilor din G20, după un val de critici din partea mai multor omologi ai săi. Absenţa lui Putin reflectă însă "sentimentul de impas" care domneşte printre actorii conflictului în Ucraina, "începând cu liderii ruşi", apreciază Konstantin Kalacev, un politolog rus independent.

De fapt, la aproape nouă luni de la începutul ofensivei ruse, niciun fel de negocieri nu au loc între Kiev şi Moscova. În orice caz, acesta pare un moment deosebit de prost pentru ca Rusia să înceapă negocieri, având în vedere că ea acumulează eşecuri militare în pofida mobilizării a sute de mii de rezervişti în această toamnă, comentează agenţia franceză de presă.

Armata rusă este în impas, la fel și comandatul ei suprem

Încolţită de o contraofensivă ucraineană, armata rusă a anunţat săptămâna trecută că se retrage din oraşul Herson (sud), singura capitală regională pe care o cucerise de la începutul asaltului său în februarie. În septembrie, ea se retrăsese deja într-un mod haotic din regiunea Harkov (nord-est).

Ostracizat de ţările occidentale, Putin privilegiază mai degrabă legăturile cu cei care au relaţii istorice cu Rusia sau care împărtăşesc respingerea sa faţă de SUA decât discuţii în cadrul organismelor internaţionale, unde Moscova este din ce în ce mai izolată. "În mintea lui Putin, refuzul de a merge la G20 nu înseamnă că aceasta va împiedica Rusia să dezvolte relaţii cu ţările neutre", subliniază Tatiana Stanovaia, care conduce centrul de analiză 'R.Politik'.

"Putin a fost foarte activ în ultimele luni, el încearcă să construiască o lume antiamericană, o coaliţie antioccidentală", adaugă ea. Dar vor da aceste eforturi rezultate, în timp ce până şi aliaţii tradiţionali ai Moscovei sunt îngrijoraţi de ofensiva ei din Ucraina şi de consecinţele acesteia asupra economiei şi securităţii alimentare mondiale?

Liderii Chinei şi Indiei, două ţări care au relaţii strânse cu Rusia, l-au mustrat în public pe Putin

Preşedintele rus însuşi a recunoscut în cadrul unui summit în Kazahstan la jumătatea lunii octombrie că ţările din fostul spaţiu sovietic sunt "îngrijorate" după atacul împotriva Ucrainei.

În consecinţă, absenţa lui Putin la G20 arată că Moscova "nu mai participă pe deplin la procesele aflate în atenţia principalilor lideri internaţionali", consideră politologul Konstantin Kalacev. În afară de conflictul din Ucraina, Rusia este "deconectată" de la discuţiile privind alte teme majore din actualitatea internaţională, mai spune el.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri