Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut ţărilor din Asia-Pacific să se alăture "consensului din ce în ce mai mare" împotriva războiului din Ucraina, subliniind că acest război este şi "problema lor", relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Prioritatea numărul unu a Franţei este să contribuie la pace în Ucraina şi să încerce să se creeze o dinamică globală care să pună presiune asupra Rusiei", a afirmat preşedintele francez la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). El şi-a exprimat intenţia de a "colabora foarte strâns cu China, India, întreaga regiune, Orientul Mijlociu, Africa, America Latină pentru a crea un consens din ce în ce mai mare spunând 'acest război este şi problema voastră' ".

Agenda summitului APEC este dominată de consecinţele economice ale conflictului din Ucraina, pe care ţările din Sud le deplâng fără a condamna invazia rusă, şi de probleme de stabilitate regională, între care testele cu rachetă efectuate de Coreea de Nord şi disputele din Marea Chinei de Sud.

Summitul APEC: Macron pledează împotriva "hegemoniei" şi "confruntării" şi în favoarea "stabilităţii" în Asia-Pacific

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat împotriva "hegemoniei" şi "confruntării" şi în favoarea "stabilităţii" în Asia-Pacific, conform Agerpres.

"Nu credem în hegemonie, în confruntare. Credem în stabilitate, în inovaţie", a spus el la Bangkok, la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

Folosindu-se de o metaforă, el a afirmat că Asia-Pacific, scena unei rivalităţi tot mai mari între China şi SUA, trebuie să se bazeze pe puteri regionale, inclusiv Franţa, pentru a garanta acest echilibru.

"Suntem în junglă şi avem doi mari elefanţi tot mai nervoşi. Dacă devin extrem de nervoşi, ei vor începe să se războiască, iar asta ar fi o mare problemă pentru restul junglei", a declarat Macron.

"Am avea nevoie de cooperarea altor animale, tigri, maimuţe etc.", a subliniat el, stârnind râsetele audienţei.

Macron a ridicat la rangul de prioritate strategică această zonă vastă care se întinde de la coastele Africii de Est până la coastele de vest ale Americii - de unde şi denumirea de Indo-Pacific - şi unde Franţa are numeroase teritorii şi spaţii maritime.

Franţa deţine mare parte din zona sa economică exclusivă (ZEE), a doua din lume, în jurul a şapte teritorii, de la Réunion la Noua Caledonie şi Tahiti, unde trăiesc 1,65 de milioane de locuitori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri