Casa Alba a declarat ca va nominaliza curand un succesor al lui Paul Wolfowitz, care a demisionat din functia de presedinte al Bancii Mondiale din cauza scandalului de nepotism in care era implicat, anunta NewsIn.
Potrivit Reuters, o serie de personalitati au fost luate in considerare de presa si de analistii pietei financiare ca fiind candidati cu sanse reale pentru functia de presedinte al Bancii Mondiale.

Ministrul adjunct al Trezoreriei, Robert Kimmit - vorbitor de limba germana si fost ambasador al Statelor Unite ale Americii in Germania. Acesta a ocupat functia de subsecretar de stat pentru probleme politice in cadrul administratiei tatalui actualului presedinte al SUA, George W. Bush. Kimmit este veteran decorat al razboiului din Vietnam si absolvent al academiei militare West Point.

Fostul ministrul al comertului, Robert Zoellick - ocupand aceasta functie in cadrul administratiei Bush, Zoellick a constribuit la lansarea rundei de negocieri de la Doha. Apoi acesta a fost secretar de stat adjunct, parasind aceasta pozitie pentru a se implica in conducerea bancii de investitii Goldman Sachs. Informatiile din media au atribuit decizia lui Zoellick de a parasi administratie americana fiind nemultumit pentru ca nu a fost ales pentru a ocupa functia de secretar al trezoreriei, insa oficialul american a negat ca acesta ar fi motivul pentru decizia sa.

Ministrul american al comertului Carlos Gutierrez - Atunci cand George W. Bush l-a numit pe Gutierrez in functia de ministru al comertului, a declarat despre acesta ca reprezinta "o extraordinara poveste americana de succes". Gutierrez, care s-a nascut la Cuba si-a inceput cariera ca sofer la firma Kellog insa a avansat pana la pozitia de director executiv. Gutierrez este o persoana simpatizata in cadrul administratiei americane si a fost un actor important in ceea ce priveste reforma politicii de imigratie.

Senatorul Richard Lugar - republican din Indiana, acesta a condus comitetul senatului american pentru relatii externe de trei ori, de la 1985 pana in 1897 si apoi din nou din 2003 pana la inceputul acestui an, cand democratii au preluat controlul Congresului. Lugar este un internationalist recunoscut si un moderat inteligent, care se afla in relatii bune cu republicanii. Este in favoarea unei administratii puternice si a liberalizarii comertului, insa nu a fost mereu de acord cu directiile Casei Albe, fiind unul dintre primii critici ai felului in care este dus razboiul din Irak.

Fostul presedinte al Federal Reserve, Paul Volcker - Volcker a condus sistemul american de banci centrale pentru aproape intreaga perioada a anilor 1980, fiind unul din arhitectii reducerii inflatiei americane de la inceputul acestui deceniu. Acesta a fost numit in 2004 la conducerea unei comisii pentru cercetarea programului umanitar Petrol contra hrana.

Primul ministru britanic Tony Blair - Primul ministru britanic, care va parasi acesta pozitie in luna iunie, este un considerat un candidat cu sanse mici, pentru ca nu este american. Insa, anumiti analisti sunt de parere ca relatia buna pe care o are cu presedintele american George W. Bush l-ar putea ajuta in acest sens.

Presedintele universitatii din Kabul, Ashraf Ghani - Ghani este un fost ministru afghan de finante care a lucrat impreuna cu Banca Mondiala. Eforturile lui Ghnai de a reconstrui economia Afghanistanului dupa razboiul din 2001 sunt recunoscute. In ciuda faptului ca nu este american, numele lui Ghani a aparut imediat in presa londoneza dup anuntul demisiei lui Wolfowitz, fiind considerat unul dintre candidatii cu sanse reale.

Stanley Fisher - american naturalizat, Fisher s-a nascut in statul cunoscut momentan sub numele de Zambia. Acesta a ocupat pozitia de prim director administrativ adjunct al Fondului Monetar International si cea de economist sef al Bancii Mondiale. Dupa ce a accepta o pozitie in cadrul Citigroup in 2002, Fisher a devenit guvernatorul Bancii Israelului in 2005 si a devenit cetatean israelian.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri