Consiliile de administratie ale celor doua banci au aprobat preluarea, au anuntat bancile intr-un comunicat emis la cateva ore dupa ce au castigat sustinerea unui grup de actionari, ce controlau 31% din Capitalia.

Aceasta fuziune cimenteaza pozitia UniCredit pe piata italiana, devenind cea mai mare banca din Italia din punct de vedere al valorii de piata si punand astfel capat anilor de speculatii privind soarta bancii Capitalia.

UniCredit va plati 1,12 actiuni proprii pentru fiecare actiune Capitalia, pretul Capitalia ridicandu-se astfel la 8,41 euro pe actiune, sau 21,83 miliarde euro in total (29,47 miliarde dolari), daca se ia in considerare pretul de inchidere al actiunilor UniCredit la sfarsitul saptamanii trecute.

Prin aceasta preluare, grupul UniCredit, cu o capitalizare pe piata de peste 135 miliarde dolari, se va extinde pe piata italiana, lansand astfel o provocare rivalei sale directe, banca Intesa Sanpaolo.

Directorul executiv al Capitalia, Matteo Arpe, unul dintre arhitectii cresterii bancii Capitalia, a demisionat, avand in vedere ca intre el si presedintele Capitalia, Cesare Geronzi au existat neintelegeri privind strategia grupului.

Citeste si:

Geronzi va deveni vice-presedinte al UniCredit iar directorul executiv al Unicredit, Alessandro Profumo si presedintele Dieter Rampl isi vor pastra functiile.

Capitalia va numi patru membrii in consiliul de administratie al Capitalia insa banca olandeza ABN Amro, care este cel mai mare actionar al Capitalia, fiind la un moment dat interesata de preluarea bancii italiene, nu va fi reprezentata.

UniCredit va detine o participatie de aproximativ 18% din importanta banca italiana Mediobanca, insa a anuntat ca va pastra doar 9,39%, urmand a vinde restul pana la sfarsitul anului curent.

Cota de piata a UniCredit se va ridica la 16% pe piata italiana, apropiind-se de rivalul Intesa Sanpaolo, care va pastra prima pozitie pe piata din Italia in ceea ce priveste filialele de larg consum si cota de piata, in ciuda faptului ca este mai mica decat UniCredit in ceea ce priveste capitalizarea pe piata.

UniCredit va detine aproximativ 9.200 de filiale pe plan global, active de circa 960 miliarde euro si peste 40 de milioane de clienti, din Italia pana in Rusia. In afara Italiei, UniCredit va fi a doua banca din Germania si cea mai mare banca din Europa de Est.