Elon Musk a declarat că un dispozitiv wireless dezvoltat de compania sa de cipuri pentru creier, Neuralink, ar trebui să înceapă testele clinice pe oameni în şase luni, iar una dintre primele sale aplicaţii vizate este refacerea vederii, informează Reuters, preluat de Agerpres.

''Vrem să fim extrem de atenţi şi siguri că va funcţiona bine înainte de a pune un dispozitiv pe un om, dar am depus cred că majoritatea documentelor la FDA şi credem că, probabil, în aproximativ şase luni ar trebui să putem avea primul nostru implant la om", a declarat Musk în timpul unei actualizări publice foarte aşteptate despre acest dispozitiv.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Neuralink dezvoltă interfeţe cu cipuri cerebrale despre care spune că ar putea permite pacienţilor cu dizabilităţi să se mişte şi să comunice din nou. Cu sediul în San Francisco Bay Area şi Austin, Texas, compania a efectuat în ultimii ani teste pe animale, în timp ce încerca să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare americane pentru a începe testele clinice pe oameni.

Primele două aplicaţii umane vizate de dispozitivul Neuralink vor fi restaurarea vederii şi permiterea mişcării muşchilor la persoanele care nu pot face acest lucru, a declarat Musk. ''Chiar dacă cineva nu a avut niciodată vedere, ca şi cum s-ar fi născut orb, noi credem că putem restabili vederea'', a spus el.

Musk, care conduce şi producătorul de vehicule electrice Tesla , firma de rachete SpaceX şi platforma de socializare Twitter, este cunoscut pentru obiectivele sale măreţe, cum ar fi colonizarea planetei Marte şi salvarea umanităţii. Ambiţiile sale pentru Neuralink, pe care a lansat-o în 2016, sunt de aceeaşi anvergură.

El doreşte să dezvolte un cip care să permită creierului să controleze dispozitive electronice complexe şi, în cele din urmă, să permită persoanelor paralizate să-şi recupereze funcţiile motorii şi să trateze boli ale creierului, cum ar fi Parkinson, demenţa şi Alzheimer. El vorbeşte, de asemenea, despre îmbinarea creierului cu inteligenţa artificială.

Cu toate acestea, Neuralink este în întârziere. Musk a declarat într-o prezentare din 2019 că îşi propune să primească aprobarea autorităţilor de reglementare până la sfârşitul anului 2020. Apoi, la o conferinţă de la sfârşitul anului 2021, el a spus că speră să înceapă testele pe oameni în acest an.

Neuralink a ratat în mod repetat termenele interne pentru a obţine aprobarea FDA pentru a începe testele pe oameni, au declarat foşti şi actuali angajaţi.

Compania concurentă Synchron a depăşit o etapă importantă în luna iulie prin implantarea dispozitivului său la un pacient în Statele Unite pentru prima dată. Aceasta a primit autorizaţia de reglementare din SUA pentru studii pe oameni în 2021 şi a finalizat studii pe patru persoane în Australia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri