Surse din armata rusă afirmă că forțele Kremlinului pregătesc o nouă ofensivă, dintr-o direcție neașteptată, pentru iarna 2022-2023.

Potrivit surselor citate de Novaia Gazeta, generalii ruși i-au promis lui Vladimir Putin un nou ”blitzkrieg” în Ucraina. Ar fi vorba despre o ofensivă pornită din Belarus care ar viza trei obiective strategice.

Pe de o parte, forțele ruse ar urma să cucerească orașele Luțk și Lviv din vestul Ucrainei, tăind practic legăturile acesteia cu Occidentul. Pe de altă parte, Kievul va fi din nou ținta unei ofensive care ar urma să-l determine pe Volodimir Zelenski să ceară pace. O a treia axă de atac ar fi în estul țării, unde forțele lui Puțin ar urma să avanseze, pornind din Donețk, spre Sloviansk și Kramatorsk prin Bahmut.

Succesul unui asemenea plan este însă pus la îndoială și de ruși, mai ales că forțele ucrainene au minat zonele de la granița cu Belarus, au distrus infrastructura rutieră și au construit fortificații. Doar ofensiva prin Bahmut sună plauzibil, dat fiind că în zonă luptă mercenarii grupului Wagner.

De ce Belarus nu intră în război de partea Rusiei

Planul ar putea fi însă de fapt acela de a-i forța mâna dictatorului din Belarus să intervină în război de partea rușilor, lucru pe care Lukașenko îl amână constant, invând diverse scuze. Și majoritatea locuitorilor fostei republici sovietice sunt împotriva unei asemenea intervenții.

Statistic: What should Belarus do in the context of the conflict between Russia and Ukraine today? | Statista
Find more statistics at Statista

”O parte a deciziei se află acum la Minsk, în mâinile lui Lukașenko. El este cel care își va asuma sau nu riscurile sau non-intervenției, fiindcă ambele sunt aducătoare de mari riscuri politice la adresa sa. Judecând după precedentele politice ale acestui personaj extrem de abil, mă aștept ca el să facă față acestor provocări”, explica într-un interviu wall-street.ro Cosmin Popa, istoric, cercetător la Institutul de Istorie al Academiei Române și specialist în spațul rusesc și sovietic.

Lukașenko a redevenit un actor autonom pe fondul înfrângerilor suferite de ruși. Dacă Putin ia decizia de a-l da jos de la putere sau de a îl constrânge pe Lukașenko să se implice în război, aceasta ar implica un angajament politic și militar suplimentar, pe care Rusia nu și-l mai permite.

”Acest lucru i-a creat lui Lukașenko o marjă de manevră, practic l-a repus pe piața politică, pentru că protestele de anul trecut l-au adus în postura de președinte decorativ. Înainte era client al Rusiei, dar autonomia sa politică a devenit, după proteste, comparabilă cu cea a unui guvernator de provincie din Rusia. Acum, însă, Lukașenko este back în business”, spune Cosmin Popa.

Scuza invocată acum de Aleksandr Lukașenko și de ministrul său al Apărării, Viktor Hrenin, este aceea că NATO s-ar pregăti să atace Belarusul. Ca urmare, toate forțele militare ale țării trebuie să fie pregătite pentru apărare.

Sursa foto: Ministerul rus al Apărării

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri