Din 5 decembrie, UE a început să aplice embargoul asupra petrolului rusesc venit pe cale maritimă, dar și plafonul de preț de 60 de dolari pe baril. Ce s-a întâmplat cu prețul țițeiului în prima zi de embargou aplicat Rusiei?

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a urcat pe 5 decembrie la 86,27 de dolari, față de 85,57 de dolari în ziua precedentă – o creștere de 0,8%. La bursa de la New York, cotaţia ţiţeiului WTI a crescut cu 0,9%, până la 80,68 dolari pe baril.

Nici în România prețurile carburanților nu au fost momentan afectate de embargou. Litrul de benzină standard a scăzut chiar sub 7 lei în unele benzinării, în timp ce motorina putea fi cumpărată și puțin sub 8 lei pe litru.

Începând din 5 decembrie, Rusia nu va mai putea livra statelor Uniunii Europene petrol decât prin oleoducte, nu și pe cale maritimă – prin care era importat în UE 90% din volumul de țiței rusesc. De asemenea, UE și G7 au impus, tot începând din 5 decembrie, plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra pe cale maritimă statelor terţe la 60 de dolari barilul. De la 5 februarie va intra în vigoare și un plafon pentru produse petroliere rafinate.

Creșterea de preț are drept cauze și faptul că OPEC+ a reafirmat că își va reduce producţia cu două milioane de barili pe zi, iar decizia Beijingului de a face mai lejere restricțiile COVID-19 a crescut cererea de petrol a Chinei. Însă analiștii nu se așteaptă la creșteri masive ale prețurilor, deoarece plafonul de 60 de dolari reprezintă oricum aproape dublul prețului de producție al petrolului rusesc, iar țările care nu îl vor aplica (China sau India, de pildă) vor profita totuși de el pentru a forța Rusia să le vândă petrolul mai ieftin.

Reacția Kremlinului la embargoul asupra petrolului

Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc şi analizează un răspuns, a anunțat sâmbătă Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a spus că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a da alte detalii.

Rusia a afirmat în mod repetat că nu va furniza petrol ţărilor care aplică un plafon, poziţie reafirmată sâmbătă în social media de Mihail Ulianov, ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena. "Începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus", a scris el.

Kremlinul se pregătește pentru un buget mult mai mic în 2023, în condițiile în care veniturile din exporturile de gaze naturale, petrol și produse petroliere către Occident se vor prăbuși. Gaura în bugetul Rusiei în 2023 e estimată de specialiști la cel puțin 2,9 trilioane de ruble – 51 de miliarde de euro.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri