Votul în cadrul consiliului pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) s-a încheiat, România și Bulgaria fiind respinse de la aderarea în cadrul spațiului Schengen, în vreme ce candidatura Croației a fost admisă.

În ciuda eforturilor extraordinare făcute de Germania și Luxemburg, care au încercat din toate puterile să convingă Austria să renunțe la poziția sa împotriva României și Bulgariei, totuși candidaturile celor două țări au fost repinse în cele din urmă de Austria și Olanda, cele două țări fiind luate la pachet.

Aceasta din urmă a arătat, totuși, că susține România, dar, votând împotriva Bulgariei, automat acest vot se traduce și în respingerea României.

Pentru un timp, în cadrul negocierilor, Germania a încercat chiar să joace cartea prin care să blocheze intrarea Croației în Schengen pentru a face Austria să își schimbe părerea, dar acest lucru nu a fost posibil.

Discuțiile se vor purta însă în continuare, o nouă întâlnire a oficialilor europeni urmând să aibă loc în cadrul Consiliului European săptămâna viitoare, fiind neclar însă în acest moment cum ar putea fi schimbată poziția Austriei.

În plus, întrebată dacă problema aderării României şi Bulgariei la Schengen ar putea ajunge în cele din urmă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, Comisarul european pentru afaceri europene, Ylva Johansson, a declarat că ar fi surprinsă dacă s-ar întâmpla acest lucru, dar a precizat că susţine orice demers pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Mai mult, României nu i-a fost oferită nici măcar o alternativă pentru primăvara anului viitor, ceea ce se specula, lucru care face situația și mai complicată, indicând o posibilă criză majoră europeană.

Într-o primă reacție venită din România, vicepremierul Kelemen Hunor, lider UDMR, a declarat că veto-ul Austriei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o atitudine "incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil".

De asemenea, europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, a arătat că România ar fi trebuit să solicite vot separat de Bulgaria, această zi fiind una nefastă pentru români, pe care nu o merită.

Sursa foto: Mircea Moira/ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri