Uniunea Europeană va obliga producătorii să facă toate bateriile mai ecologice, mai uşor de înlocuit şi mai reciclabile, potrivit unui acord convenit vineri de europarlamentari şi statele membre, acord care se bazează pe "economia circulară" pentru a stimula producţia de baterii în Europa.

Adoptat în urma unor negocieri îndelungate, acordul acoperă întregul ciclu al bateriilor, de la proiectare până la sfârşitul duratei de viaţă, şi se va aplica tuturor tipurilor de baterii vândute în UE - smartphone-uri, electrocasnice, scutere, maşini sau biciclete electrice, baterii industriale -, se precizează într-un comunicat de presă al Parlamentului European, preluat de Agerpres.

Peste trei ani şi jumătate, telefoanele mobile sau dispozitivele electronice vor trebui proiectate astfel încât bateria să poată fi scoasă şi înlocuită cu uşurinţă. Toate bateriile vor trebui să poarte etichete şi coduri QR care să ofere informaţii despre performanţe, durata de viaţă şi compoziţie, în timp ce bateriile de scuter şi de maşină şi o parte din bateriile industriale vor avea nevoie de un "paşaport digital" care să le detalieze caracteristicile.

Totodată, companiile care includ bateriile în produsele lor vor trebui să îndeplinească obiective de colectare obligatorii. Pentru bateriile portabile, rata de recuperare va trebui să ajungă la 45% din total până în 2023 şi până la 73% până în 2030. Pentru bateriile de biciclete şi scutere, rata minimă de colectare va fi de 51% până în 2028.

Toate bateriile colectate vor trebui reciclate, cu niveluri ridicate de recuperare pentru cupru, cobalt, litiu, nichel, plumb, fiind impuse niveluri minime ale acestor metale valorificate din deşeuri în compoziţia noilor baterii.

Din 2024, producătorii vor trebui, de asemenea, să răspundă unor cerinţe crescânde de sustenabilitate şi performanţă şi vor trebui să furnizeze informaţii despre amprenta totală de carbon estimată, de la extracţia minieră la reciclare, înainte de impunerea, după 2027, a unui plafon maxim de emisii.

"Această lege stabileşte cerinţe de mediu pentru toate bateriile, fie că sunt produse în Europa sau importate, şi va restricţiona treptat accesul pe piaţa europeană pentru bateriile cele mai durabile", a explicat Pascal Canfin (Renew, liberali), preşedintele Comisiei pentru mediu din Parlamentul European. Efectul va fi consolidarea industriei europene a bateriilor şi reducerea, în acelaşi timp, a dependenţei UE de importurile de metale critice (litiu, nichel, cobalt etc.), a subliniat el."Este un salt înainte pentru a ne consolida competitivitatea, în contextul în care UE este foarte departe în urma Asiei şi a Statelor Unite în ceea ce priveşte bateriile", a declarat europarlamentara Jessica Polfjard (PPE, dreapta), care a participat la negocierea acordului.

Până în 2030, Europa vizează să atingă 25% din producţia globală de baterii, faţă de doar 3% în 2020.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri