Deși cândva cunoscut pentru pozițiile sale neutre, de când a preluat conducerea Twitter, Elon Musk a devenit tot mai vocal la nivel de politică. Noul proprietar al rețelei sociale lansează tot mai multe opinii de dreapta în spațiul public, fiind un susținător al Partidului Republican. Miliardarul pretinde, însă că viziunea sa este una de centru, dar politologii îl contrazic.

Teoriile conspirației de extremă dreaptă, amplificate de Elon Musk pe Twitter

Deși s-a prezentat de mult timp ca fiind „undeva la mijloc” în politică, Elon Musk a împărtășit opinii politice din ce în ce mai conservatoare pe Twitter, încă de când și-a arătat pentru prima dată interesul pentru achiziționarea platformei. Miliardarul amplifică acum în mod regulat teorii ale conspirației anti-democrate, în timp ce susține candidați republicani din toată SUA, scrie Business Insider.

„În trecut am votat democrații, pentru că ei erau (în mare parte) partidul bunăvoinței. Dar ei au devenit partidul diviziunii și urii, așa că nu îi mai pot sprijini și voi vota republican”, a scris Musk într-un tweet din luna mai.

În noiembrie, el a cerut „alegătorilor cu minte independentă” să voteze republican pentru a reduce o majoritate democrată. Deși o astfel de susținere poate părea obișnuită în peisajul politic de astăzi, criticii avertizează că influența pe scară largă a lui Musk și postările din ce în ce mai conspirative par să favorizeze extremismul de dreapta.

„Cred că dă în mod intenționat puterea extremiștilor de dreapta. Orice argument că încearcă să dea putere centrului este evident o prostie și ar trebui tratat ca atare”, a declarat J.M. Berger, un cercetător în domeniul extremismului pe rețelele de socializare precum Twitter.

Cercetătorul arată că a devenit mai dificil să vorbești despre extremism fără a discuta despre politica de masă, după cum se prezintă mesajele republicane. Cei care aderă la ideologia republicană sunt și cei care „s-au suprapus din ce în ce mai mult cu puncte de vedere extremiste”, cum ar fi un candidat republican din Florida, care a fost interzis pe rețelele sociale după ce a spus că va legaliza împușcarea agenților federali.

„Așadar, dacă vorbim despre împuternicirea vocilor centriste... dacă te uiți la sondaje și te uiți la atitudinile oamenilor, o platformă centristă nu ar împuternici activismul și violența anti-LGBTQ+, deoarece majoritatea oamenilor susțin drepturi egale pentru persoanele LGBTQ+”, a mai spus J.M. Berger.

Moderare „deformată” a conținutului

Pe lângă interacțiunile continue ale lui Musk cu figuri populare din anturajul de dreapta, Berger și alți experți sunt îngrijorați de faptul că abordarea actuală a Twitter privind moderarea conținutului încurajează extremismul și discursul instigator la ură pe platformă.

„Modul în care moderarea conținutului Twitter s-a schimbat de când a preluat controlul s-a înclinat cu siguranță către favorizarea extremei drepte”, a spus Berger.

De la preluarea rețelei, Musk a restabilit conturile lui Kanye West, Marjorie Taylor Greene, Andrew Tate și Babylon Bee, fiecare dintre aceștia fiind eliminați de pe platformă din cauza postprilor cu conținut antisemit, misogin sau transfob, încălcând politicile Twitter. Musk a restabilit și contul lui Donald Trump, după ce fostul președinte a fost interzis pentru incitare la violență, în evenimentele de la Capitoliu.

Berger, care a început să urmărească unele dintre conturile reactivate vorbitoare de limbă engleză care au apărut pe site, a spus că cea mai mare parte a conturilor erau „abuzatori, hărțuitori și troli”, împuternicite de lipsa unei moderari solide a conținutului pentru a mobiliza hărțuirea împotriva utilizatorilor. În unele cazuri, a spus el, acest lucru ar putea escalada spre violență.

Centrul de combatere a urii digitale a constatat, în săptămâna imediat următoare preluării lui Musk, că utilizarea cuvântului N (n.red cuvânt jignitor atribuit comunității de Afro-americani) s-a triplat media din 2022, insultele anti-LGBTQ au crescut între 39% și 53%, iar insultele antisemite au crescut cu 22%. New York Times a raportat că postările antisemite care se referă la evrei sau iudaism au crescut cu peste 61% în primele două săptămâni, în timp ce conturile care susțin ISIS au revenit.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri