Fuziunile si achizitiile din industria globala a petrolului si a gazelor naturale au ajuns la valoarea de 291 miliarde de dolari, in 2006, cu 16% mai mult decat in 2005, in timp ce valoarea medie pe tranzactie a crescut cu 18%, potrivit raportului O&G Deals, realizat de PricewaterhouseCoopers.
Potrivit datelor furnizate, analiza realizata de PricewaterhouseCoopers raporteaza o cresterea de 18% a valorii medii pe tranzactie in 2006, fata de anul precedent, in industria de petrol si gaze naturale. Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor a ajuns la 291 de miliarde de dolari, cu aproximativ 16% (41 de miliarde de dolari) mai mult decat in 2005.

"Asistam de cativa ani la o intensificare fara precedent a tranzactiilor din sectorul petrolier – cele mai importante cauze fiind cresterea continua a cererii de energie si a pretului petrolului, explorarea resurselor neconventionale si relatiile geopolitice tot mai complexe", a declarat, citat de NewsIn, Alexandru Lupea, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

Potrivit raportului O&G Deals, gazele naturale au dominat lista celor mai mari tranzactii din 2006 cu sase din cele opt tranzactii la nivel de exploatare si extractie din lista primelor zece. in anul precedent, doar patru din primele zece tranzactii de acest tip au provenit din sectorul gazelor naturale.

Raportul PricewaterhouseCoopers a identificat patru factori cheie care au influentat piata tranzactiilor. in primul rand, consolidarea accelerata a companiilor mijlocii a condus la cresterea cu 59% a valorii medii a tranzactiilor mijlocii si la cresterea cu 61% a valorii toale a acestor tranzactii, care a urcat de la 36,3 miliarde de dolari, in 2005, la 58,3 miliarde de dolari, in 2006.

De asemenea, specialistii arata ca a crescut influenta companiilor nationale de petrol, adica a celor cu capital majoritar de stat, mai ales in Rusia, China si India.

Al treilea factor identificat de PricewaterhouseCoopers este dezvoltarea "exploziva" a sectorului serviciilor din industria petroliera, ca urmare a deficitului mondial in domeniul fortelor de munca si al echipamentelor. Astfel, in 2006 s-au inregistrat sase tranzactii in valoare de peste un miliard de dolari in acest sector, fata de doar doua tranzactii in 2005. Valorile totale ale tranzactiilor din domeniul serviciilor au crescut cu 132%, de la 5,6 miliarde in dolari, in 2005, la 12 miliarde de dolari, in 2006.

Totodata, raportul semnaleaza cresterea "apetitului pentru finantarea din capitaluri proprii". Fondurile de achizitii prin imprumut si cele de hedging au inceput sa patrunda intr-o masura semnificativa in sectorul petrolului si al gazelor naturale, prin investitii uriase.

"Tendinta actuala de dezvoltare a sectorului de servicii din industria petrolului si a gazelor naturale va continua sa reprezinte o oportunitate. Companiile de servicii din industria petroliera au inregistrat recent profituri uriase si o crestere a pretului actiunilor, preconizandu-se o continuare a acestei consolidari, deoarece aceste companii se vor dezvolta pe baza achizitiilor facute", spun specialistii PricewaterhouseCoopers in raport.

Cele mai mari tranzactii au fost localizate in America de Nord, unde valoarea totala a tranzactiilor cu petrol si gaze in 2006 a crescut cu 40%, de la 118 miliarde de dolari in 2005, la 164,7 miliarde de dolari in 2006. in acelasi timp, numarul tranzactiilor mari, de peste un miliard de dolari, a crescut de la 21 la 32.

In Europa, piata petrolului si a gazelor naturale a fost domninata de fuziunea de exploatare si extractie Statoil/Norsk Hydro, in valoare de 32,3 miliarde de dolari, precum si de o crestere de 3,6 miliarde de dolari a valorii tranzactiilor pentru serviciile din industria petrolului. Excluzand tranzactia Statoil/Norsk Hydro, valoarea medie a tranzactiilor europene a crescut cu 22%, de la 137 milioane de dolari, in 2005, la 167 milioane de dolari, in 2006.

De asemenea, raportul mai arata ca in Rusia si Comunitatea Statelor Independente tranzactiile au totalizat 30,1 miliarde de dolari, in 2006. Numarul de tranzactii de peste 1 miliard de dolari a crescut de la patru, in 2005, la unsprezece, in 2006.

In Asia si Pacific, insa, anul trecut s-a inregistrat o scadere drastica a valorii totale a tranzactiilor, exceptie facand activitatile din China si Austrialia si serviciile din industria petroliera, se mai arata in raportul PricewaterhouseCoopers .

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri