Contul de Twitter care raporta în mod automat deplasările avionului privat al magnatului Elon Musk a fost suspendat de pe această reţea de socializare în pofida unor promisiuni anterioare ale miliardarului de origine sud-africană, ilustrând astfel abordarea sa extrem de variabilă în ceea ce priveşte moderarea conţinuturilor, informează AFP, citată de Agerpres.

Contul fusese reactivat miercuri spre finalul după-amiezii în Statele Unite, când proprietarul său a publicat următorul mesaj pe Twitter: "M-am întors!". Apoi, în cele din urmă, contul a fost din nou suspendat în cursul serii.

"Angajamentul meu în favoarea libertăţii de exprimare merge până într-acolo încât nu voi interzice acel cont care îmi urmăreşte avionul, deşi acest fapt reprezintă un risc direct pentru siguranţa mea", declara Elon Musk pe Twitter la începutul lunii noiembrie, la câteva zile după ce cumpărase această reţea de socializare cu 44 de miliarde de dolari.

"Cont suspendat", anunţa un mesaj simplu, afişat în dreptul contului în cauză, denumit @ElonJet.

Creat de un student şi urmărit de aproximativ 500.000 de persoane, contul @ElonJet folosea date publice pentru a indica, în manieră automată, momentul şi locul în care avionul privat al patronului companiilor SpaceX şi Tesla decola şi ateriza.

Într-un mesaj de prezentare afişat în partea superioară a contului atunci când acesta era încă activat, autorul său sublinia că deţinea "toate drepturile pentru a transmite informaţii" despre acel avion, în măsura în care datele respective sunt publice, iar toate avioanele sunt obligate să fie echipate cu un transponder, un dispozitiv care contribuie la identificarea aparatelor de zbor de către radare.

"Politica Twitter stipulează că datele găsite pe alte site-uri pot fi distribuite şi aici", preciza acel mesaj.

"Publicarea poziţiei geografice a unei persoane în timp real încalcă regulamentul despre 'doxing', însă publicarea sa cu o anumită întârziere este autorizată", a anunţat miercuri Elon Musk, termenul "doxing" însemnând difuzarea publică - pe internet cel mai adesea - a unor informaţii personale despre o anumită persoană, fără acordul ei.

Contul personal al studentului în cauză, Jack Sweeney, a fost de asemenea suspendat.

De când a sosit la conducerea platformei Twitter, miliardarul Elon Musk a transmis mesaje contradictorii în ceea ce priveşte conţinuturile care sunt autorizate sau interzise.

Apărător fervent al unei mari libertăţi de exprimare - atât timp cât mesajele respectă legea -, el a reactivat conturile interzise în trecut pe această reţea de socializare, inclusiv pe cel al lui Donald Trump.

Însă l-a suspendat pe cel al rapperului Kanye West după publicarea mai multor mesaje considerate antisemite şi a refuzat revenirea pe platformă a complotistului de extrema dreaptă Alex Jones.

Elon Musk a promovat în ultimele zile publicarea mai multor serii de "Twitter Files", documente interne care ar ilustra practici de moderare discutabile folosite de Twitter în timpul precedentei conduceri a reţelei de socializare.

El l-a criticat în mod direct şi pe fostul director al departamentului de siguranţă pe Twitter, Yoel Roth, care a trebuit apoi să-şi părăsească domiciliul din motive de securitate, potrivit presei americane.

Cofondatorul şi fostul patron al platformei, Jack Dorsey, le-a luat apărarea în mod public foştilor săi colegi marţi, declarând într-un mesaj că astfel de critici la adresa lor "pot fi periculoase şi nu rezolvă nimic".

De asemenea, Jack Dorsey a apărat ideea că "doar autorul original al unui conţinut trebuie să poată să îl suprime" şi că moderarea conţinuturilor nu ar trebui să fie făcută printr-un "sistem centralizat", ci efectuată prin algoritmi concepuţi de publicul larg.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri