Senatul Spaniei a dat aprobarea finală pentru taxarea suplimentară a băncilor şi marilor companii energetice pentru profiturile excesive, o măsură menită să atenueze criza costului de trai, deşi în mare măsură nu sunt incluşi în prevederi creditorii locali mai mici şi subsidiarele băncilor străine din Spania, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Pentru companiile energetice cu o cifră de afaceri de cel puţin un miliard de euro, excluzând activităţile interne reglementate şi operaţiunile externe, taxa este de 1,2%. În cazul băncilor, va fi impusă o taxă de 4,8% asupra veniturilor nete din dobânzi şi comisioanelor nete care depăşesc pragul de 800 milioane de euro.

După ce legea a depăşit primul obstacol în Congres luna trecută, au fost introduse unele corecţii, reimpunându-se pragul de 800 milioane de euro aşa cum era iniţial prevăzut de Guvern, deşi în versiunea aprobată de Congres li se cerea să plătească tuturor băncilor supervizate de Banca Centrală Europeană. Atunci, BCE a avertizat, într-un aviz cu caracter neobligatoriu, că propusa taxă pe bănci din Spania ar putea afecta capitalul creditorilor şi de asemenea va distorsiona concurenţa pe piaţă, afectând condiţiile de concurenţă echitabile.

Creditorii şi companiile energetice s-au opus reglementărilor şi au ameninţat că vor contesta în instanţă noul regim de impozitare.

Prin adoptarea acestei legi, Guvernul spera să obţină şapte miliarde de euro până în 2024, pentru a finanţa măsurile de atenuare a presiunilor costului de trai. Dar Banca Spaniei estimează că veniturile obţinute vor fi mai scăzute, după ce au fost excluse activităţile interne reglementate şi operaţiunile externe ale companiilor energetice.

Sursa foto: Sergio Delle Vedove / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri