Deși începutul lui 2022 a părut liniștit, iar Elon Musk încă se bucura de un val uriaș de simpatie din partea publicului, o dată cu începerea telenovelei reprezentantă de preluarea Twitter totul a început să o ia pe o pantă descendentă pentru cel mai bogat om al planetei și din punct de vedere personal, dar mai ales financiar.

Am realizat un calendar a anului nebun pe care l-a avut Elon Musk.

Ianuarie – nimic nu anunța ce urma în 2022

Începutul de an a fost unul relativ bun pentru Elon Musk. În primele zile ale lui 2022 apăreau informații că în 2021 livrările de mașini Tesla crescuseră cu 90% față de anul precedent. Un rezultat care cu siguranță îi mulțumea nu numai pe Musk, ci și pe acționarii companiei.

A urmat o acuzație destul de gravă la adresa Tesla, ca urmare a deschiderii unui nou showroom în China. Producătorul de mașini electrice a fost acuzat de complicitate la genocid. Politicienii americani au lansat tot felul de acuzații la adresa lui Elon Musk pentru că își extindea afacerile într-o regiune în care Partidul Comunist chinez era acuzat de genocid. Evident, Elon Musk nu s-a lăsat afectat de valul de critici.

Indicatorii economici arătau, însă, că averea lui Elon Musk se afla pe un trend descendent, fiind raportat că averea celui mai bogat om de pe planetă se contractase deja cu 54 miliarde de dolari, în mare parte din cauza devalorizării acțiunilor Tesla în ultimul an. Dar acestea erau probleme care veneau în contextul pandemiei de COVID-19, iar Elon Musk nu avea control asupra factorilor care-i afectau afacerile.

Februarie – Donație uriașă către ONU și sprijin pentru ucraineni

Luna februarie a început cu o donație de 5,7 miliarde de dolari, în acțiuni Tesla, către ONU, pentru a combate foametea la nivel global. Spre finalul anului 2021, fusese provocat să doneze de către oficialii ONU măcar 2% din averea sa, estimată, la acea vreme, la circa 298 miliarde de dolari, pentru a pune capăt foametei.

Musk le-a răspuns celor de la ONU că, dacă îi prezintă datele exacte va dona singur toți banii pe care oficialii organizației spuneau că ar fi de ajuns pentru a pune capăt foametei. Adică în jur de 6 miliarde de dolari. Cei de la ONU i-au prezentat datele și l-au convins să doneze.

Din China veneau vești bune pentru el, chinezii întrecându-se în oferte pentru a-l convinge să deschidă o a doua fabrică în țara lor.

Elon Musk a vorbit și despre planurile sale de a trimite oameni pe Lună și pe Marte, spunând că racheta Starship se afla în procesul de pregătire pentru lansarea primului zbor test. Nu era ceva despre care CEO-ul și fondatorul SpaceX nu mai vorbise și în trecut.

Finalul lunii a adus, din păcate, începerea războiului din Ucraina. Elon Musk s-a arătat solidar cu ucrainenii și i-a ajutat să se conecteze la rețeaua de sateliți Starlink pentru a avea acces la internet gratuit, trimițându-le și echipamentele necesare.

Elon Musk(Sursa foto: Shutterstock)

Martie – L-a provocat pe Putin la duel și a început să agite apele la Twitter

După un schimb de ironii cu diplomații mai mici ai Rusiei, Elon Musk l-a provocat la un duel 1 la 1 pe Vladimir Putin, miza fiind soarta Ucrainei. Evident, rușii nu au gustat gluma lui Elon Musk.

La scurt timp, se afla că își vânduse toate casele și că se mutase în chirie. Cel mai bogat om al planetei renunțate la toate cele şapte reşedinţe din California pentru un total de 128 de milioane de dolari şi obţinând un profit estimat la 25 de milioane de dolari.

În Europa, Tesla deschidea giga-fabrica din Germania, dar Elon Musk începea, în spatele cortinei, să agite apele la Twitter. Informațiile nu erau publice, dar ulterior aveam să aflăm că Musk se gândea deja la preluarea rețelei de socializare. A testat apele mai întâi, afirmând că se gândea serios la dezvoltarea propriei platforme de socializare.

Cum afacerile păreau că merg bine, analiștii vorbeau de posibilitatea ca Elon Musk să devină primul trilionar al planetei, deși averea sa continua să scadă, ajungând deja la 260 de miliarde de dolari.

Aprilie – A făcut primul pas oficial spre achiziția Twitter

Pe 4 aprilie, se afla că Elon Musk își majorase participația pe care o deținea la Twitter la 9,2%, devenind cel mai mare acționar al companiei.

Tesla anunța că înregistrase vânzări record pe primul trimestru din 2022, iar averea lui Elon Musk era din nou estimată la circa 300 de miliarde de dolari, fiind catalogat cel mai bogat om din istorie, deși acest statul poate fi combătut destul de ușor.

Pe 6 aprilie, SpaceX lansa serviciul de internet prin satelit Starlink și în România. Informația era confirmată și de autoritățile române, Eduard Lucian Lovin, vicepreședintele ANCOM, anunțând printr-o postare pe Twitter că serviciul era operațional și pe teritoriul țării noastre.

Cum Elon Musk urma să fie admis în consiliul de administrație al Twitter, angajații rețelei de socializare cereau conducerii companiei să-l interogheze pe cel mai bogat om al planetei în legătură cu planurile sale pentru platforma de socializare.

Câteva zile mai târziu, Elon Musk afirma că nu voia să intre în consiliul director al Twitter, doar ca să „arunce bomba” pe masa șefilor companiei, depunând oficial o ofertă de 44 miliarde de dolari, pentru a prelua controlul total.

După depunerea ofertei, Elon Musk a spus că nu crede că șefii și ceilalți acționari vor accepta condițiile sale. Afirmațiile sale păreau să aibă validitate, în condițiile în care conducerea Twitter se pregătea să blocheze preluarea.

Deși unii acționari importanți au contestat manevra făcută de Elon Musk, unii directori s-au arătat împotrivă, iar mulți angajați și-au exprimat îngrijorarea, pe 25 aprilie, oferta celui mai bogat om din lume a fost acceptată.

Mai – au apărut primele „frecușuri” între Twitter și Musk

Deși luna aprilie a însemnat o victorie pentru Elon Musk, deoarece acceptarea ofertei sale de 44 miliarde de dolari era ea însăși o reușită impresionantă, în luna mai avea să înceapă cu adevărat partea urâtă a telenovelei dintre Elon Musk și cei de la Twitter.

După ce glumea pe seama unei posibile morții în condiții neelucidate, la jumătatea lunii mai anunța că suspenda preluarea Twitter, din cauza numărului mare de conturi de spam din rețeaua de socializare.

Elon Musk încerca să spună că oferta lui era prea generoasă pentru ce oferea compania la schimb, dar fuseseră deja destule voci care au spus înaintea lui că s-a grăbit când a oferit atât de mulți ani pentru platforma de socializare care încheiase doi ani la rând fără profit, iar rezultatele financiare nu erau deloc înfloritoare.

Musk a cerut să verifice datele reale alte rețelei de socializare, iar conducerea Twitter l-a acuzat că încalcă regulile. Au apărut speculații că încerca să fure datele Twitter, ceea ce l-ar fi ajutat să obțină datele necesare pentru a-și dezvolta singur o rețea de socializare nouă.

Cum se zvonea că nu are banii necesari să cumpere Twitter, dar și în condițiile în care era clar că avea să vândă din acțiunile Tesla pentru a finanța achiziția Twitter, titlurile de la bursă ale Tesla au continuat să se deprecieze, iar averea lui Elon Musk era evaluată în a doua parte a lunii mai la 200 de miliarde de dolari. O implozie brutală a averii excentricului miliardar.

Iunie – Musk nu mai voia Twitter, dar șefii Twitter au ales să-l forțeze să cumpere

În prima săptămână a lunii iunie, Elon Musk amenința că nu mai cumpără Twitter. Datele care reieșeau din auditul realizat de oamenii săi indicau că Twitter nu era deloc așa cum credea el.

Au început să apară și disputele personale și care au început să ridice semne de întrebare legate de persoana Elon Musk. S-a luat de președintele american Joe Biden, și-a concediat mai mulți angajați de la Tesla, după ce au îndrăznit să-l critice, iar fiica transgender a lui Musk a anunțat că vrea să rupă legătura cu el și chiar să renunțe la numele tatălui ei.

Deși înainte de acceptarea ofertei cei din conducerea Twitter s-au arătat împotriva preluării, după ce Elon Musk a anunțat că nu mai vrea compania, au început să asmută acționarii ca să-l oblige pe excentricul miliardar să cumpere compania. Probabil, acesta a fost momentul în care și-au dat seama sau au recunoscut că au doar de câștigat prin cedarea platformei de socializare către Elon Musk.

(Sursa foto: Shutterstock)

Iulie – Dat în judecată de Twitter și acuzat de adulter

Începutul lunii iulie a venit cu informația că Elon Musk ajunsese la 9 copii în total, după ce s-a aflat că în noiembrie 2021 devenise tatăl unei perechi de gemeni, dintr-o relație cu o directoare din cadrul Neuralink, una dintre companiile deținute de Musk.

La doar 2 zile distanță, distrăgea atenția publicului de la problemele personale anunțând oficial că nu mai vrea să cumpere Twitter.

Compania a reacționat rapid angajând avocați care să pregătească un proces împotriva miliardarului. După ce a fost dat în judecată, Elon Musk a râs de cei din conducerea Twitter pentru că îl forțau să cumpere compania, după ce înainte îi spuneau că nu-și permite să facă o asemenea achiziție.

Apoi, Musk s-a arătat supărat că Twitter se grăbește să-l aducă în fața instanței. Miza nu mai părea preluarea Twitter, ci plata unei clauze de 1 miliard de dolari, stipulată în acordul de preluare, în cazul în care miliardarul avea să se răzgândească. Chiar și în ziua de azi, mulți spun că Elon Musk ar fi trebuit să-și asume pierderea unui singur miliard de dolari, decât să plătească 44 de miliarde de dolari pe o compania care în mod cert nu valorează atât de mult.

Surprinzător sau nu, în spatele acestor evenimente agitate, averea lui Elon Musk crescuse undeva la 260 de miliarde de dolari.

Dacă nu erau suficiente problemele cu Twitter, a mai apărut și acuzația că a avut o aventură cu soția lui Sergey Brin, co-fondator Google și prieten cu CEO-ul Tesla. Acuzațiile au fost negate, primind sprijin chiar din partea lui Sergey Brin, care a susținut cauza lui Elon Musk.

Totuși, toate scandalurile în care a fost implicat l-au făcut pe Elon Musk să afirme că vrea să se cumințească.

August – părea că mai rău de atât nu se putea

O analiză realizată de wall-street.ro arăta că afacerea preluării Twitter de către Elon Musk a fost o afacere neinspirată a celui mai bogat om de afaceri. Cel puțin, momentul ales i-a adus mai multe daune lui Musk decât câștiguri.

Cifrele arătau că, de la înaintarea ofertei și până la finele lunii iulie, adică în nici 4 luni, averea lui Musk se depreciase cu 50 de miliarde de dolari. La începutul lunii august, averea lui era estimată la aproximativ 240 de miliarde de dolari, ceea ce înseamna o depreciere a averii de cel puțin 100 de miliarde de dolari față de noiembrie 2021, când depășea pragul record de 340 miliarde de dolari.

În rest, a urmat un du-te-vino între echipele juridice ale lui Musk și a celor de al Twitter, fiecare consemnând mici victorii în pregătirea procesului care era programat pentru luna octombrie.

Elon a cerut amânarea procesului pentru luna noiembrie, dar a fost refuzat de instanță.

Septembrie – Până la urmă a cumpărat Twitter

După multe luni de fricțiuni între Musk și reprezentanții Twitter, amenințat și de un proces pe care părea că l-ar fi pierdut oricum, la mijlocul lunii septembrie, Elon Musk începea să dea semne de slăbiciune și părea dispus să cumpere compania la prețul oferit inițial. De cealaltă parte a baricadei, acționarii Twitter au decis să aprobe preluarea la prețul de 44 miliarde de dolari, deși Musk încerca obținerea unui preț mai mic.

Nu avem certitudinea dacă Elon Musk a fost iritat de toată ostilitatea arătată de oamenii din interiorul Twitter, dar la doar o zi după aprobarea preluării, Musk îi avertiza pe angajații companiei că îi așteaptă zilele grele cu el la conducere.

Aceștia aveau să afle că vor fi forțați de noul „patron” să revină la birou, acesta anunțându-i că munca de acasă se va termina, dar aveau să afle, mai târziu, că nu era cea mai întunecată parte a planului pe care-l avea Elon Musk.

Restul lunii septembrie a părut liniștit în ceea ce privea preluarea Twitter, iar Musk părea că și-a îndreptat atenția către problemele de la Tesla, care avea să recheme 1 milion de mașini în service din cauza unei probleme tehnice.

Octombrie – Începutul coșmarului pentru angajații Twitter

Pe 5 octombrie, Musk avea să cedeze definitiv în disputa cu Twitter, iar ca să evite disputa în instanță, a anunțat că va plăti cei 44 miliarde de dolari pe care-i oferise încă din primăvară.

A urmat o perioadă în care Musk a purtat negocieri nesolicitate de nimeni cu Putin, privind viitorul Ucrainei, ceea ce i-a adus critici din toate părțile. Cel mai bogat om al planetei s-a supărat și el și a spus că le „taie” internetul oferit ucrainenilor gratis prin rețeaua Starlink. Se pare că supărarea i-a trecut rapid după valul de critici și a continuat să ofere acces Ucrainei la rețeaua Starlink.

Finele lunii octombrie a venit cu o veste șoc pentru angajații Twitter. Pe data de 21 octombrie, Elon Musk anunțat tăierea a circa 75% din numărul de angajați ai companiei, dacă va veni la conducerea Twitter.

Nu a durat mult, iar Elon Musk și conducerea Twitter au semnat definitiv actele, iar pe data de 25 intra în sediul Twitter cu o chiuvetă în brațe, pentru a „materializa” o glumă pe baza unui joc de cuvinte în limba engleză „Let that sink in”. Mesajul în română ar fi „obișnuiți-vă cu ideea că eu sunt noul vostru patron”.

La doar o zi și jumătate după preluarea și în acte a companiei, Elon Musk le-a „făcut vânt” mai multor șefi din fruntea Twitter, inclusiv CEO-ului Parag Agrawal. A fost doar începutul unui șir foarte lung de concedieri.

Între timp, în România, au circulat informațiile că Elon Musk urma să-și petreacă Halloween-ul la Castelul Bran. Trecem rapid peste acest episod stânjenitor.

(Sursa foto: Shutterstock)

Noiembrie – O cascadă de concedieri la Twitter

În primele zile ale lunii noiembrie apăreau statistici care arătau că accederea lui Musk la cârma Twitter s-a soldat cu pierderea a 1,3 milioane de conturi, mulți utilizatori migrând către alte rețele, în special către Mastodon.

Twitter anunța începutul campaniei de concedieri, fiind vizați angajați din toată lumea. Noile măsuri drastice luate de Elon Musk a atras inclusiv atenția celor de la ONU, care i-au cerut să respecte drepturile omului în cazul angajaților de la Twitter.

Între timp, cei de la Forbes anunțau că averea lui Elon Musk a scăzut la circa 194,8 miliarde de dolari, ceea ce însemna că în intervalul aprilie-octombrie 2022, adică în 7 luni, cel mai bogat om al planetei a pierdut 70 de miliarde de dolari din averea sa.

Dacă ne raportăm la recordul din noiembrie 2021, de circa 340 miliarde de dolari, putem vedea că averea lui Elon Musk a scăzut cu peste 125 miliarde de dolari în doar un an de zile.

La mijlocul lunii noiembrie, Musk le trimitea un email angajaților de la Twitter care a sunat mai degrabă a ultimatum. Noul proprietar Twitter le cerea angajaților să se pregătească de un efort titanic pentru a aduce compania la stadiul la care își dorește el. Angajații care au refuzat să intre în programul intensiv de muncă al lui Elon Musk au fost dați afară.

Trei zile mai târziu, mai exact pe 17 noiembrie, birourile companiei nici măcar nu mai erau deschise, după ce sute de angajați au ales varianta de a nu se supune cerințelor lui Musk de a crea Twitter 2.0.

Pentru că a descoperit că Twitter este un sac spart, care pierde bani, și, probabil, realizând ce „țeapă” și-a luat plătind prea mult pentru o companie care nu valorează în niciun caz 44 de miliarde de dolari, Elon Musk nu s-a arătat deloc deranjat că mulți angajați Twitter au ales să plece.

Mai mult, a început să „taie în carne vie” din bugetul de cheltuieli al companiei, intrând inclusiv în banii pentru mâncarea angajaților.

Modul în care și-a concediat o mare parte dintre angajați, declarațiile controversate, scandalurile în care s-a implicat și alianța tot mai vădită cu republicanii în SUA au alimentat nivelul de dispreț față de Elon Musk astfel încât unii posesori de mașini Tesla au devenit, fără voia lor, victimele celor care-l urăsc pe cel mai bogat om al planetei.

Decembrie – Elon vrea să se retragă de la conducere, iar publicul îl cere pe Snoop Dog

Ultima lună din an a început cu o inspecție la sediu din San Francisco a autorităților, după ce Elon Musk a decis instalarea de dormitoare, în care angajații să doarmă și să elimine timpii pierduți cu deplasarea de la domiciliu la locul de muncă. Voci din interiorul companiei spuneau că inclusiv Musk și oamenii lui apropiați au camere pregătite în sediul din San Francisco.

Concedierile au ajuns să facă victime și în rândul personalului de curățenie al Twitter. Cu alte cuvinte, Elon a dat afară inclusiv femeile de serviciu.

Pe lângă problemele interne, Elon Musk a continuat să arate că a început să cedeze ca om. Experții au arătat că postările lui Elon Musk încurajează extremismul de dreapta și că se folosește de Twitter pentru a face asta.

Apoi, după ce luni de zile, Elon Musk a bătut monedă pe libertatea de exprimare neîngrădită, ceea ce a ridicat îngrijorări din partea multor instituții, noul proprietar al Twitter avea să-și încalce singur cuvântul și crezul. Contul de Twitter care raporta în mod automat deplasările avionului privat al magnatului Elon Musk a fost suspendat de pe această reţea de socializare.

În același timp, a blocat și conturile unor jurnaliști care au fost destul de critici cu el de-a lungul timpului. Libertatea de exprimare promisă de Elon Musk pe Twitter s-a dus pe Apa sâmbetei. Între timp, a readus pe rețea mai multe figuri controversate, printre care și fostul președinte american Donald Trump, conturi care fuseseră dezactivate înaintea erei lui Elon Musk la cârma Twitter.

Câteva zile mai târziu, pe 19 decembrie, Elon Musk publica un sondaj prin care anunța că este dispus să-și dea demisia din funcția de CEO, dacă publicul îi va cere asta. Nu a fost nicio surpriză să aflăm că majoritatea fanilor Twitter i-au arătat ușa.

Într-o altă parte a rețelei de socializare, cunoscutul rapper Snopp Dog îi întreba pe fanii lui și ai lui Twitter, dacă ar trebui să aplice el pentru poziția de CEO. Cum Elon Musk s-a transformat într-un personaj dezagreabil, nu a fost o surpriză pentru nimeni să afle că utilizatorii rețelei l-ar vedea chiar și pe Snoop Dog un CEO mai bun pentru Twitter decât Elon Musk.

(Sursa foto: Shutterstock)

Cum rezultatele sondajului său nu au fost cele pe care, probabil, le aștepta, Elon Musk a spus că va respecta rezultatul sondajului și că va pleca din poziția de CEO, imediat ce se va găsi unul destul de „naiv” să-l înlocuiască.

Lucrurile nu merg bine pentru Elon Musk, Tesla având și ea probleme. Compania a anunțat că a înghețat angajările, iar din 2023 chiar va trece la concedieri.

Nu știm ce ne așteaptă în 2023, deoarece Elon Musk s-a dovedit a fi impredictibil în ultimul an, dar știm că în 2022, excentricul miliardar și antreprenor născut în Africa de Sud s-a transformat dintr-un idol pentru mulți, într-un personaj din ce în ce mai puțin agreat de multă lume, iar în unele cazuri chiar într-un personaj detestat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri