Papa Francisc a cerut ca "armele să tacă" în Ucraina după "un război fără sens", în cadrul tradiţionalului său mesaj de Crăciun rostit duminică de la Vatican, în care suveranul pontif a evocat încă o dată "cel de-al treilea război mondial", informează agenţiile de presă internaţionale.

"Fie ca privirea noastră să se îndrepte spre chipurile fraţilor şi surorilor noastre din Ucraina, care trăiesc acest Crăciun în întuneric, în frig şi departe de casele lor din cauza distrugerilor cauzate de 10 luni de război", a declarat papa Francisc în faţa miilor de credincioşi reuniţi duminică în Piaţa Sfântul Petru din Roma, conform Agerpres.ro.

"Fie ca Domnul să ne ajute să fim pregătiţi pentru gesturi concrete de solidaritate pentru a-i ajuta pe cei care suferă şi fie ca El să lumineze spiritul celor care au puterea să facă armele să tacă şi să pună capăt imediat acestui război fără sens", a adăugat liderul de la Vatican, care pledează fără încetare pentru pace după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie.

"Din păcate, se preferă să se asculte alte argumente, dictate de politicile lumii", a regretat liderul spiritual al Bisericii Catolice, constatând "cu tristeţe că vânturile războiului continuă să răspândească frig asupra omenirii".

Înainte să rostească binecuvântarea sa tradiţională de Crăciun, "Urbi et Orbi" ("Către oraş şi lume"), papa Francisc a făcut, ca de obicei, o trecere în revistă a conflictelor de pe mapamond, citând zece ţări afectate de violenţe sau de tensiuni, pe care le-a descris ca fiind "teatre ale acestui al treilea război mondial".

Printre ţările evocate se află Afganistan, conflictul israeliano-palestinian, Yemen, Siria, Myanmar, precum şi Liban, afectat de o criză economică şi socială, alături de Haiti, unde peste 1.400 de oameni au fost ucişi în violenţele din acest an, potrivit ONU.

Pentru prima dată, papa Francisc a evocat şi Iranul, afectat de un val de proteste fără precedent după Revoluţia Islamică din 1979. Născute din revendicări care priveau drepturile femeilor, manifestările au provocat arestarea a circa 14.000 de persoane de la jumătatea lunii septembrie în Iran, conform ONU, iar 469 de protestatari au fost ucişi, a estimat organizaţia Iran Human Rights (IHR), cu sediul general la Oslo.

Liderul de la Vatican a cerut, totodată, ca hrana să nu mai fie folosită "ca o armă", referindu-se în special la conflictele care afectează Cornul Africii.

"Orice război provoacă foamete şi foloseşte hrana ca pe o armă, împiedicând distribuirea ei către populaţii care suferă deja", a deplâns suveranul pontif. Papa Francisc a invitat omenirea să lupte "pentru ca alimentele s devină doar un instrument al păcii".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri