Presedintele Kobe Steel, Yasuo Inubushi, a declarat ca gigantul siderurgic european, format dupa preluarea Arcelor de catre Mittal Steel, intra intr-o noua faza de extindere. "Grupul Arcelor Mittal pare a deveni tot mai interesat de piata de productie de materiale pentru construirea de caroserii auto dupa ce pentru o perioada a fost interesat de crestere prin achizitia unor firme de dimensiuni mici", a declarat acesta potrivit NewsIn.

"Nu ar fi un lucru neobisnuit pentru ei sa analizeze posibilitatea preluarii unor grupuri nipone producatoare de materiale destinate construirii de caroserii auto, care deja sunt foarte bine plasate pe piata si au clienti foarte pretentiosi, precum producatorii japonezi de automobile".

Preluarea grupului Arcelor de catre Mittal Steel l-a afectat pe al doilea grup siderurgic din lume, Nippon Steel Corp., care este cel mai mare beneficiar al vanzarilor substantiale de automobile produse de Toyota MotorCorp. sau ale altor grupuri.

Nippn Steel si-a modificat cu rapiditate strategia proprie, concentrandu-se pe produse scumpe, incercand sa se extinda prin consolidarea pietelor interne si a firmelor braziliene pe care le detine, sustinand in acelasi timp omologii sai asiatici, precum grupul sud-coreean POSCO Ltd si cel chinez Baoshan Iron and Steel Co.

Citeste si:

Afiliatul sau Usiminas a anuntat recent un plan de extindere a productie de 4,3 miliarde dolari, avand sustinerea grupului Nippon Steel. "Am fost norocosi ca Mittal si-a indreptat atentia catre Arcelor anul trecut si nu catre noi", a declarat recent presedintele Nippon Steel, Akio Mimura, cu ocazia unei emisiuni televizate, vorbind despre eforturile sale de a evita o preluare ostila.

Presedintele Kobe Steel a precizat ca grupul pe care il conduce nu are planuri de extindere prin fuziuni si achizitii. "Vom incerca sa ne majoram competitivitatea produselor noastre , lucru ce va avea drept rezultat inevitabil cresterea pretului actiunilor noastre. Nu exista insa nicio modalitate de a evita o oferta de preluare ostila", a adaugat acesta.

Fondurile foarte mari de care dispune grupul Arcelor Mittal, precum si declaratiile conform carora se declara dedicat procesului de consolidare al industriei siderurgice au dat nastere unei serii de speculatii privind posibile tinte de preluare, printre care se numara grupurile sud-coreene Hyundai Steel si Posco, cel american AK Steel si cel francez Vallourec.

Arcelor Mittal detine 61 de uzine in 27 de tari, oferind slujbe unui numar de peste 320.000 de persoane.