O nouă lege semnată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea acorda guvernului Ucrainei competențe de a bloca anumite instituții media, relatează BusinessInsider.

Zelenski a semnat legea joi, după ce parlamentul Ucrainei a adoptat-o la începutul lunii decembrie. Parlamentarii au promovat proiectul de lege ca pe un efort de a aduce legile ucrainene asupra mass-media mai aproape de standardele Uniunii Europene, în condițiile în care țara face o încercare de a se alătura blocului comunitar. Ei au susținut, de asemenea, că legea va ajuta la contracararea propagandei rusești, pe măsură ce invazia Rusiei.

Dar organizațiile care reprezintă jurnaliștii spun că legea va eroda libertățile presei în Ucraina. Potrivit legii, autoritatea de reglementare a mass-media din Ucraina ar putea bloca site-urile web care nu sunt înregistrate la guvern ca organizații de știri, a informat și The Kyiv Independent.

Legea este în contradicție cu libertățile acordate presei în alte părți ale Europei, a declarat și Federația Europeană a Jurnaliştilor într-un comunicat.

Parlamentarii ucraineni au în vedere o nouă lege care să reglementeze mass-media încă din 2019, când Zelenski a ordonat parlamentului să o redacteze. Versiunea pe care Zelenski a semnat-o joi nu este la fel de cuprinzătoare ca un proiect anterior, pe care Federația l-a numit „demn de cele mai proaste regimuri autoritare”.

Legislația a atras critici și din partea departamentului juridic al parlamentului ucrainean, care a susținut că parlamentarii nu au făcut suficient pentru a investiga dacă proiectul de lege va duce la cenzură guvernamentală.

De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina a introdus schimbări în modul în care funcționează mass-media. În martie, de exemplu, Zelenski a aprobat combinarea canalelor naționale de televiziune ale țării într-o singură platformă.

Zelenski însuși și-a exprimat uneori frustrarea față de mass-media. În august, el a criticat oficialii ucraineni pentru că au spus presei despre strategia militară a Ucrainei.

Sursa foto: Facebook / Președinția Ucrainei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri