Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a creat unele victime neaşteptate, şi anume oligarhii ucraineni, scrie publicaţia Politico.eu într-un articol despre aceştia, preluat de Agerpres.

Ucraina, notează publicația, este de mult timp considerată ca fiind una dintre cele mai corupte ţări ale lumii, o mare parte din avuţia sa, posturile TV, minele, băncile, comerţul, agricultura, sectorul imobiliar şi altele fiind controlate de un număr restrâns de afacerişti, respectiv câteva zeci.

Dar invazia rusă le-a diminuat drastic averile, iar influenţa lor politică a intrat în declin.

Preşedintele Volodimir Zelenski, el însuşi susţinut de un oligarh în campania sa electorală, a impus încă dinaintea războiului o lege de ''dezoligarhizare'' menită să reducă din influenţa politică dobândită de oligarhi. Iar războiul început în februarie a consolidat acest efort, Zelenski nemaiavând nevoie de susţinerea politică şi financiară a acestora.

De atunci, spre exemplu, companiile siderurgice deţinute de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om de afaceri ucrainean, au devenit mormane de moloz în urma asaltului rusesc asupra oraşului Mariupol. De asemenea, cele mai multe active ale sale, inclusiv centrale electrice, bănci, terenuri agricole, mine şi fabrici au fost fie avariate, fie capturate de trupele ruse.

Potrivit ediţiei ucrainene a publicaţiei Forbes, averea lui Ahmetov a scăzut de la circa 14 miliarde de dolari în ianuarie, la aproximativ 4,3 miliarde de dolari în decembrie. Dar chiar şi aşa el rămâne cel mai înstărit ucrainean.

Şi oligarhul Viktor Pinciuk şi-a adus o astfel de contribuţie, de peste 45 de milioane de dolari, mai spune de asemenea Politico. În primele săptămâni ale invaziei, când trupele ruse au ajuns până aproape de Kiev, medicii militari ucraineni au fost primiţi în conacul său luxos din suburbiile capitalei.

Imperiul de afaceri al lui Pinciuk, construit în jurul companiei producătoare de conducte şi material rulant Interpipe, a suferit mai puţin decât cele ale altor oligarhi ucraineni. Potrivit Forbes, averea sa a scăzut de la 2,6 miliarde de dolari la 2 miliarde.

De asemenea, Politico mai notează faptul că unul dintre oligarhii ucraineni a devenit chiar preşedinte al ţării, respectiv Petro Poroşenko în 2014.

Contribuţia companiilor fostului preşedinte la efortul de război a fost până în prezent de circa 46 de milioane de dolari, iar averea sa a scăzut la circa 700 de milioane de dolari, de la aproximativ 1,6 miliarde înaintea războiului.

Sursa foto: Shutterstock / taniavolobueva

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri