Coreea de Sud şi SUA vor organiza un exerciţiu de simulare teoretică, implicând efortul extins american de descurajare, în timp ce aliaţii încearcă să contracareze mai eficient ameninţările nucleare din partea Coreei de Nord, a declarat ministrul apărării sud-coreean, Lee Jong-sup, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Coreea de Nord a lansat un număr fără precedent de rachete anul trecut, în timp ce oficialii americani avertizează că Phenianul s-ar putea pregăti pentru primul său test cu un dispozitiv nuclear după 2017.

Între Seul şi Washington au loc în prezent discuţii pentru ameliorarea planificării nucleare comune şi organizarea unor exerciţii de simulări, dar al căror calendar nu a fost definitivat, potrivit unor responsabili sud-coreeni şi americani.

„Cele două ţări vor organiza exerciţii de simulare în februarie în scenariul unor atacuri nucleare din partea Coreei de Nord”, a declarat ministrul sud-coreean al apărării, Lee Jong-sup, într-o conferinţă de presă, după un briefing politic de Anul Nou pentru preşedintele Yoon Suk-yeol.

Exerciţiul de simulare teoretică (TTX, în limba engleză, abreviere de la „tabletop exercise”) va avea loc în a doua jumătate a lunii februarie în SUA, aşa cum au convenit ambele părţi la reuniunea anuală bilaterală a miniştrilor apărării din noiembrie trecut, notează EFE.

TTX este o sesiune de discuţii şi dezbateri între una sau mai multe echipe pentru clarificarea rolurilor şi a răspunsului aşteptat de la o anumită unitate sau de la un individ concret în unul sau mai multe scenarii care prevăd o situaţie de urgenţă.

Seulul şi Washingtonul desfăşoară TTX de peste un deceniu, dar este pentru prima oară când discuţia va avea în vedere un scenariu în care Coreea de Nord utilizează o armă nucleară, a explicat agenţiei de presă Yonhap o sursă militară anonimă.

Acest scenariu ipotetic a fost vehiculat de presa sud-coreeană în ultimele zile, după ce preşedintele Yoon Suk-yeol personal a afirmat într-un recent interviu că aliaţii discută despre un exerciţiu comun, în care mijloacelor nucleare ale SUA le este atribuit rolul de element de descurajare sau de răspuns la un eventual atac nuclear din partea Phenianului.

Planul de acţiuni comune pentru 2023 prevede de asemenea un exerciţiu în primăvară, „Freedom shield”. Pe lângă acest exerciţiu, Seulul şi Washingtonul au planificat aproximativ 20 exerciţii de teren în prima jumătate a anului, inclusiv faimosul exerciţiu de debarcare amfibie „Ssangyong” (Dublu dragon) care va avea loc anul acesta mai degrabă la nivel de divizie (fiecare divizie include mai multe brigăzi sau regimente) şi nu la nivel de brigadă, potrivit EFE.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri