Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reacționat la un brief al CREA (Centre for Research on Energy and Clean Air) privind pierderile pe care le va avea Rusia din cauza embargoului asupra petrolului și plafonării prețului la țiței. La această analiză a contribuit și un analist din România, invitat recent la Wall-Street 360.

Ca urmare a plafonării preţului petrolului rusesc, veniturile realizate de Moscova din exporturile de ţiţei sunt mai mici cu aproximativ 160 de milioane de euro pe zi, arată analiza CREA. Cu toate acestea, Kremlinul este sceptic cu privire la aceste calcule.

"Este prea devreme să estimăm impactul deoarece piaţa globală a energiei este mult prea volatilă, iar exportatorii ruşi de petrol nu au ajuns încă să se confrunte cu clienţi care să respecte plafonul de preţ", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Dar deja prețul de referință al țițeiului rusesc a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 2 ani.

Unul dintre autorii acestui brief este Andrei Ilaș, analist în energie cu experiență internațională de peste de peste zece ani la Agenția Internațională pentru Energie și Banca Mondială, în prezent CEO al NRGI.AI și fondator al Cooperativei de Energie, care a fost recent invitatul emisiunii Wall-Street 360. ”Deja locuiesc la parter, dar de acum trebuie sa ma uit in urma mai des”, a comentat Andrei Ilaș pe Facebook.

Analiza mai estimează că o nouă reducere a plafonului de preţ, de la 60 de dolari până la 25-35 de dolari per baril, ar diminua cu alte 100 milioane de euro pe zi veniturile realizate de Rusia din exporturile de ţiţei. Același brief afirmă că marile companii petroliere rusești fac profit doar atunci când prețul unui baril trece de 18,5 euro, deci un astfel de nivel de plafonare va reduce la minim veniturile bugetului de stat al Rusiei din redevențe fără totuși ca producătorii de țiței să intre în faliment.

Per total, analiștii CREA estimează că regimul de la Kremlin câștigă circa 640 de milioane de euro pe zi din exportul de combustibili fosili, iar în primăvara anului trecut ajunsese chiar la un miliard de euro pe zi.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri