Pe măsură ce războiul din Ucraina intră într-o nouă fază, în care inclusiv războiul informațional capătă amploare, opiniile specialiștilor sunt cu atât mai importante, aceștia putând tempera zvonistica privitoare la acest subiect, dar și discerne ce este cu adevărat important în avalanșa de evenimente uneori contradictorii. Un astfel de comentator avizat este Mihail-Valentin Cernea, asistent universitar ASE, ce desfășoară de asemenea activități de cercetare în cadrul Centrului de cercetare în etică aplicată de la Universitatea din București, de la Facultatea de Filosofie, mai ales pe teme de etică militară.

Acesta a arătat că în momentul de față nu știm suficient de multe despre armatele ucraineană și rusă încât să facem predicții ușoare pentru anul în curs, dar se teme de faptul că la finalul anului 2023 vom fi într-o situație în care să spunem că războiul continuă.

Mihail-Valentin Cernea mai crede de asemenea că anul 2023 va fi unul în care vom vedea cu adevărat efectele inflației, iar acest lucru va avea un efect asupra susținerii europene pentru Ucraina.

De asemenea, spune specialistul, este clar că Putin pariază pe timp. Astfel, din evaluarea sa și a experților pe care îi urmărește, Putin speră că la un moment Occidentul își va retrage susținerea pentru Ucraina.

Un obiectiv clar al lui Putin ar fi să ducă războiul până în 2024. De ce 2024? Pentru că avem alegeri în Europa, în SUA, dar și în România, care este una dintre țările care se află cel mai puternic în spatele Ucrainei, din ce știm.

Mihail-Valentin Cernea, asistent universitar ASE, specialist în etică militară

Acesta a mai adăugat faptul că, dacă va ajunge să domine la nivelul opiniei publice americane o poziție izolaționistă, atunci va fi clar că SUA o să mai retragă din sprijinul acordat Ucrainei.

Sprijinul în sine, însă, după părerea sa, nu este foarte costisitor, pentru că până la urmă din depozitele armatei americane pleacă mai degrabă ehipamentele pe care aceasta nu le mai folosește.

Astfel, spune Mihail-Valentin Cernea, în sensul acesta costurile reale pentru SUA ale acestui război nu sunt mari, ba chiar, în opinia sa, iese pe profit.

Acesta și-a motivat afirmația prin faptul că SUA are un adversar geopolitic foarte slăbit, până acolo încât poate să devină un stat vasal al Chinei, dar și pentru că în acest moment Europa cumpără o parte din gazul lichefiat din SUA.

De asemenea, specialistul în etică militară a mai spus că în momentul de față riscul de război mondial și de schimb nuclear - care ar trebui separate conceptual, un război mondial nefiind obligatoriu nuclear - este destul de mare.

Pe de altă parte, a punctat acesta, realitatea dură în care ne aflăm este că nimeni nu bate America.

Cred că trecem printr-o fază de tranziție a războiului, în care ambele armate se adaptează la realitatea munițiilor și posibilităților pe care le au și este important de înțeles că ambele armate încearcă să se reconstituie în momentul de față.

Mihail-Valentin Cernea, asistent universitar ASE, specialist în etică militară

Astfel, a explicat acesta, în ce privește Rusia, se face o tranziție de la o forță care se baza mai degrabă pe artilerie într-una care nu mai arată atât de multă muniție de artilerie, lucru care se vede după cum o folosesc, aceștia conservând-o într-o mare măsură.

Cât privește armata ucraineană, Mihail-Valentin Cernea afirmă faptul că aceasta creează batalioane care să se bazeze pe echipamente și training occidental, fiind nevoită însă totodată să integreze și tonele de echipamente capturate de la ruși.

De asemenea, specialistul a observat că momentul în care ne aflăm seamănă mai mult cu anul 1914 decât cu 1939, în sensul în care putem să cădem accidental într-un război mondial, din simpla structură a alianțelor de pe continent și din câțiva pași care sunt luați de armatele care sunt implicate în conflict.

Nu în ultimul rând, acesta a explicat și faptul că războaiele sunt o problemă de economie, în primul rând.

Drept urmare, Mihail-Valentin Cernea crede că principala problemă este legată de cum putem să producem mai mult echipament militar pentru propriile armate și pentru Ucraina, în același timp în care Europa și America de Nord vor continua cheltuielile sociale pe care și le-au asumat, într-un context în care există șansa reală a unei recesiuni.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri