De aproape două săptămâni, de la momentul când un număr de documente clasificate au fost găsite în biroul lui Joe Biden pe care acesta îl folosea când era vicepreședinte (2017), un adevărat scandal politic pare că prinde contur în SUA. Este neclar însă cum a fost posibil ca aceste documente să nu fie găsite de nimeni timp de 5 ani, iar ele să apară abia acum.

Astfel, pe data de 9 ianuarie, a făcut înconjurul lumii știrea conform căreia documente clasificate din respectiva perioadă au fost descoperite în noiembrie 2022 de avocaţii personali ai preşedintelui american la un think tank din Washington.

Deși la momentul respectiv nu s-a specificat ce conțin respectivele documente, totuși CNN a transmis faptul că acestea erau informări făcute de serviciile secrete, de tipul celor care nu pot fi făcute publice în nicio circumstanță.

De atunci, însă, continuă să se amplifice ceea pare un scandal în devenire, lucru posibil odată cu descoperirea unui nou set de doumente secrete, de data aceasta într-un garaj folosit de Biden.

Astfel, după cum remarcă Reuters, situația actuală a președintelui american amintește de cazul fostului preşedinte Donald Trump, care face de asemenea obiectul unei anchete a Departamentului justiţiei după ce a refuzat timp de peste un an de la plecarea sa din funcţie să predea documente clasificate.

În același timp, însă, New York Times arată faptul că există și unele diferențe, cea mai notabilă constând în felul în care actualul președinte a răspuns la aceste acuzații. Cu alte cuvinte, fără să obstrucționeze procesul de justiție, în vreme Donald Trump s-a opus investigației.

Sămânța scandalului a fost sădită, însă, de vreme ce republicanii cer o anchetă parlamentară în cazul documentelor clasificate găsite în proprietățile lui Joe Biden.

Mai mult, ministrul american al Justiţiei, Merrick Garland, a numit un procuror independent pentru a investiga documentele confidenţiale găsite în locațiile amintite, după cum relatează AFP.

Sursa foto: Shutterstock / tlegend

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri