Un site oficial de internet al guvernului brazilian a publicat extrasele de cont aferente cardului de credit al fostului preşedinte Jair Bolsonaro, informează AFP, preluat de Agerpres.

Fostul şef al statului secretizase pe termen de 100 de ani mii de documente oficiale, însă noul executiv condus de preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a început anularea măsurii respective, dezvăluind cheltuieli cum ar fi 20.000 de euro într-un restaurant modest sau 10.000 de euro într-o brutărie, a doua zi după nunta fiului lui Bolsonaro.

În total, cu cardul respectiv au făcut plăţi în valoare de 27,6 milioane de reali (circa cinci milioane de euro la cursul de schimb actual) 21 de persoane din echipa liderului de dreapta.

Ţinând cont de inflaţie, Bolsonaro a cheltuit totuşi doar jumătate cât Lula în primul său mandat, în 2003-2006. Preşedintele de stânga, aflat acum pentru a treia oară la conducerea statului, îşi acoperea însă atunci în special costurile de cazare în deplasările în străinătate.

Bolsonaro s-a lăudat de mai multe ori că nu a cheltuit "nicio centimă" cu cardul de credit prezidenţial, spre deosebire de predecesorii săi. Site-ul de informaţii Uol a dezvăluit însă că el a plătit 1,2 milioane de reali (aproximativ 217.000 de euro) în 28 de zile de concedii oficiale la sfârşit de an, în 2019, 2020 şi 2021.

Un exemplu din cele care au contribuit la total este suma de 71.000 de reali (aproape 13.000 de euro) în 2 ianuarie 2022, într-o benzinărie din statul Santa Catarina din sudul federaţiei braziliene, unde Bolsonaro s-a distrat cu un jet-ski în timp ce mai multe regiuni din Brazilia erau afectate de inundaţii.

Tot cu cardul prezidenţial s-au achitat în patru ani note de plată în valoare de peste 230.000 de euro la un hotel de lux din staţiunea Guaruja de lângă Sao Paulo. Potrivit site-ului G1, la hotelul respectiv au fost cazaţi membri ai echipei preşedintelui, în timp ce acesta era găzduit într-un complex militar.

Însă printre cele mai greu de explicat rămâne suma de 109.266 de reali (20.000 de euro) într-o singură plată cu cardul într-un restaurant din Boa Vista, unde cel mai scump fel din meniu - pui la rotisor cu făină de manioc - costa doar 50 de reali (nouă euro).

Într-o brutărie din Rio de Janeiro, cardul a fost folosit pentru comenzi de 362.000 de reali (65.000 de euro) într-un interval de patru ani. Din acest total, 55.000 de reali s-au plătit a doua zi după nunta lui Eduardo, fiul lui Bolsonaro, şi 33.000 de reali după un marş cu motocicletele al simpatizanţilor preşedintelui, în aceeaşi metropolă.

Pentru îngheţate cumpărate din cinci locuri, în 62 de ocazii, s-a achitat suma mult mai modestă de 8600 de reali (doar 1.500 de euro).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri