Pretul petrolului a oscilat miercuri sub cotatia de 70 dolari/baril, inainte de publicarea saptamanala a statisticilor pentru stocurile americane de titei si de benzina si a unui raport despre programul nuclear al Iranului, potrivit NewsIn.

Petrolul Brent, pe care investitorii il considera mai reprezentativ pentru evolutia pretului petrolului pe pietele internationale decat titeiul american, s-a scumpit cu 26 de centi, pana la cotatia de 69,78 dolari/baril. Petrolul Brent a recuperat miercuri parte din ieftinirea cu 97 de centi inregistrata marti.

titeiul tranzactionat pe piata americana s-a scumpit cu 13 centi/baril, pana la cotatia de 65,64 dolari. Statisticile guvernamentale americane urmeaza sa fie publicate la 16:30, ora Romaniei.

Rezervele americane de benzina vor creste cu 1,4 milioane de barili saptamana aceasta, deoarece rafinariile au crescut productia de petrol inaintea sarbatorii americane Memorial Day, care marcheaza inceputul verii, estimeaza analistii care au raspuns unui sondaj al Reuters.

Analistii spun ca preturile petrolului sunt sustinute si de faptul ca investitorii asteapta publicarea unui raport despre programul iranian de imbogatire a uraniului de catre Agentia pentru energie atomica a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).

Analistii estimeaza ca raportul va aduce detalii noi despre programul nuclear al Iranului in contextul in care puterile occidentale si autoritatea pentru energie atomica se intreaba cum ar putea gestiona situatia din Iran, al patrulea exportator de petrol din lume.

"Stim ca Iranul nu a respectat conditiile care i-au fost impuse, deci raportul va genera o crestere a preturilor petrolului", a declarat pentru Reuters un analist de la CFC Seymour, cu sediul la Hong Kong, Dariusz Kowalczyk.

Petrolul a atins luni cotatia maxima din ultima luna, de 70,83 dolari/baril, sustinut de stocurile solide de benzina si de atacurile la fabricile de petrol din Nigeria, al optulea exportator de petrol din lume.

Rapitile si atacurile militantilor s-au accentuat din februarie 2006, iar aproximativ 24% din productia de aproximativ 3 milioane de barili pe zi a Nigeriei este oprita.

Analistii tehnici de la Barclays Capital considera ca nivelul de sustinere al pretului petrolului Brent va fi de 69,10 dolari/baril, iar cel de rezistenta, de 71 dolari/baril.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Grecia suspendă zborurile din Qatar. Un avion cu infectați este problema
Setari Cookie-uri