Mercenarii unei companii private deținută de un român sunt implicați în conflictul dintre guvernul din Congo și rebelii tutsi. Nu este, de altfel, prima situație de acest fel din ultimii ani – doar că, de această dată, românii ar fi fost confundați cu mercenarii ruși ai Grupului Wagner.

Potrivit Deutsche Welle, firma de securitate privată a lui Horațiu Potra, fost combatant în Legiunea Străină, ar păzi aeroportul internațional din Goma, în estul Republicii Democratice Congo. Regiunea este teatrul unui conflict între guvernul de la Kinshasa și rebelii tutsi ai mișcării M 23 sprijiniți din umbră de țara vecină, Rwanda. Goma se află chiar la granița între cele 2 state și este un punct-cheie în acest conflict, declanșat în martie 2022.

Mercenarii ruși sunt de fapt români și bulgari

Rwanda susține că guvernul din Congo ar fi apelat la serviciile mercenarilor ruși din Grupul Wagner, care au mai luptat și în alte conflicte din Africa. Președintele de la Kinshasa a negat însă toate acuzațiile. Iar Deutsche Welle spune că este vorba de fapt despre mercenari est-europeni, români, dar și bulgari.

Ar fi vorba despre firma de securitate privată a lui Horațiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină, președinte și fondator al președinte fondator al Asociației RALF (Românii care au activat în Legiunea Franceză). Printre domeniile de activitate ale acesteia se numără și ”protecția zonelor sensibile”.

Românii ar apăra aeroportul strategic din Goma pentru ca acesta să nu mai cadă în mâinile rebelilor, așa cum s-a întâmplat în 2012. Un jurnalist din Congo a postat, de altfel, și o fotografii în care pare să apară Potra,

Cum au ajuns combatanții români în Congo

Deutsche Welle citează un oficial congolez de la imigrări care afirmă că a ștampilat pașapoartele românești ale unor combatanți care au sosit la Goma. S-ar fi întâmplat în decembrie, la doar 2 zile după ce o rezoluție a Consiliului de Securitate a stabilit că statele nu mai au obligația să notifice ONU privind trimiterea de armament sau de personal în sprijinul guvernului din Congo.

Cum Rusia nu pare că ar putea să se priveze de serviciile mercenarilor din Grupul Wagner, cel mai probabil aceștia au fost confundați cu românii care protejează aeroportul și cu bulgarii care asigură mentenanța avioanelor militare rusești de la Goma. În cazul acuzațiilor lansate de Rwanda, confuzia ar fi intenționată, dat fiind prostul renume al Grupului Wagner și dorința de crea o imagine proastă guvernului de la Kinshasa.

Horațiu Potra ar avea o lungă experiență în operațiunile din state africane, inclusiv din Congo. Potrivit Libertatea, el ar fi avut contracte în Sierra Leone, Ciad, Burkina Faso, Coasta de Fildeș și alte state. Iar Rise Project scrie că Potra a fost la un moment dat șeful diviziei de securitate a companiei African Minerals, deținută de omul de afaceri de origine română Frank Timiș.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri