reşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Mirjana Spoljaric, şi-a reiterat vineri apelul de a avea acces neîngrădit la toţi prizonierii de război în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, după o vizită de două zile la Moscova, potrivit AFP.

Preşedinta CICR, care s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, a subliniat "importanţa respectării dreptului internaţional umanitar şi a altor preocupări umanitare de importanţă legate de conflictul armat internaţional dintre Rusia şi Ucraina", se arată într-un comunicat CICR.

Comunicatul reia cererea presantă a CICR de la invadarea Ucrainei de către Rusia de a avea "un acces complet, neîngrădit şi regulat la toţi prizonierii de război, indiferent unde sunt închişi". A fost prima vizită făcută de Mirjana Spoljaric în Rusia de când a preluat conducerea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în octombrie 2022.

Ea s-a deplasat în Ucraina în decembrie pentru a discuta despre acelaşi subiect. În afară de Lavrov, ea s-a mai întâlnit şi cu Alexander Fomin, ministru adjunct al Apărării, precum şi cu Tatiana Moskalkova, însărcinată cu drepturile omului în Rusia. Vizitele la prizonierii de război sunt una din misiunile fundamentale ale CICR, iar accesul este în mod normal garantat de Convenţiile de la Geneva.

CICR a vizitat deja prizonieri de război din două tabere, însă aceste cazuri de acces sunt sporadice şi limitate. Vizitele le permit echipelor CICR să se asigure de condiţiile de detenţie şi de tratament rezervate prizonierilor, să le asigure în special pături, haine călduroase, produse de igienă personală şi cărţi şi să le comunice veşti familiilor. În ultimele luni, CICR a fost criticat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a acuzat organizaţia că nu face suficient.

Răspunzând indirect acestor critici, Mirjana Spoljaric a subliniat la mijlocul lunii decembrie, la o întâlnire cu jurnalişti la Geneva, dificultatea sarcinii şi pericolul cu care se confruntă echipele sale pentru a-i vizita pe prizonieri. Ea a evocat de asemenea situaţia din alte zone afectate de conflicte, în special Siria (unde Rusia este extrem de implicată alături de regimul preşedintelui Assad - n.r.), regiunea Sahel şi Cornul Africii, precizează comunicatul.

Sursa foto: Piter Parker / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri