Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat statele membre ale Uniunii Europene au aprobat o nouă tranşă, în valoare de 500 de milioane de euro, din ajutorul militar pentru Ucraina, scrie Agerpres.

În conferinţa de presă de la finalul reuniunii, Borrell a spus că această a şaptea tranşă aduce valoarea sprijinului de până acum pentru Ucraina, în cadrul Instrumentului European pentru Pace, la 3,6 miliarde de euro.

Susţinerea militară, financiară şi umanitară din partea UE pentru Kiev ajunge astfel la 49 de miliarde de euro.

''Vom continua să sprijinim Ucraina în cel mai bun mod posibil, Ucraina trebuie să câştige acest război. I-am transmis ministrului de externe Dmitro Kuleba că vom susţine Ucraina atât timp cât va fi necesar. Rusia continuă atacurile barbare, sistematice asupra populaţiei şi infrastructurii civile din Ucraina şi se plasează astfel de partea greşită, încălcând legile umanitare internaţionale'', a afirmat înaltul demnitar european.

În aceeaşi conferinţă de presă, Borrell a precizat că Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2 în Ucraina; acest model de blindate este considerat cel mai potrivit pentru armata ucraineană în lupta cu forţele ruse.

Presiunea asupra guvernului condus de cancelarul Olaf Scholz pentru a autoriza trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina a sporit luni după ce Polonia a afirmat că va solicita Germaniei permisiunea de a reexporta acest tip de tancuri în Ucraina, dar că ar putea trimite Kievului blindatele în cadrul unei coaliţii internaţionale chiar şi fără aprobarea Berlinului.

''În acest punct nu există argumente bune pentru care tancurile nu pot fi furnizate'', a susţinut ministrul de externe leton Edgars Rinkevics, în timp ce omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis a insistat că trimiterea tancurilor nu mai poate fi întârziată nici măcar cu o zi.

În opinia şefului diplomaţiei estoniene Urmas Reinsalu, Germania, ca ''motor al Europei'', are o responsabilitate specială de a ajuta Ucraina.

Ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn a sintetizat situaţia actuală, spunând că Rusia ar putea câştiga războiul dacă europenii ''nu ajută Ucraina cu ce are ea nevoie acum''.

Pe de altă parte, Borrell s-a referit la situaţia din Iran, după ce miniştrii de externe din UE au decis luni să adauge 18 indivizi şi 19 entităţi pe lista celor împotriva cărora se aplică măsuri restrictive în contextul reprimării violente a protestelor antiguvernamentale iraniene de către regimul de la Teheran. Aceste persoane şi entităţi nu pot intra în Uniunea Europeană şi activele lor bancare în UE sunt îngheţate.

Printre cei sancţionaţi se află membri ai parlamentului şi reprezentanţi ai guvernului, dar şi membri de rang înalt ai forţelor de securitate iraniene, inclusiv ai Gărzilor Revoluţionare. Unele guverne din UE şi Parlamentul European au cerut în mod clar ca Gărzile Revoluţionare iraniene să fie interzise ca organizaţie în ansamblul său, dar şeful diplomaţiei europene a explicat că acest lucru se poate întâmpla doar dacă un tribunal dintr-o ţară membră a UE decide că Gărzile Revoluţionare sunt vinovate de terorism.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri