Brazilia și Argentina se pregătesc să lanseze o monedă comună, care în timp ar putea deveni un proiect similar monedei euro din Uniunea Europeană, noua valută urmând să fie adoptată în toată America de Sud, potrivit liderilor celor două țări.

Liderii țărilor - noul președinte al Braziliei Luiz Inácio Lula da Silva și liderul argentinian Alberto Fernández - au declarat că o monedă comună ar putea contribui la stimularea comerțului sud-american.

„Intenționăm să depășim barierele din calea schimburilor noastre, să simplificăm și să modernizăm regulile și să promovăm utilizarea monedelor locale”, au spus aceștia.

„Am decis, de asemenea, să avansăm discuțiile despre o monedă comună în America de Sud, care ar putea fi folosită atât pentru fluxurile comerciale financiare, cât și pentru cele comerciale, reducând costurile operaționale și vulnerabilitatea noastră externă”, au adăugat Lula și Fernández.

Mișcarea vine pe măsură ce țările caută din ce în ce mai mult să „dedolarizeze” propriile economii sau să se îndepărteze de la utilizarea dolarului american, valuta dominantă folosită în comerț.

Rusia și Iranul au declarat săptămâna trecută că lucrează la o „monedă stabilă”, bazată pe aur, pentru a fi utilizată în comerțul dintre cele două țări.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri