Rotația nucleului Pământului s-ar putea să se fi oprit și ar putea chiar să înceapă să se rotească în sens invers, sugerează o nouă lucrare realizată de doi cercetători din cadrul Universității Peking din China, relatează CNN.

Pământul este alcătuit din scoarță, manta, de un nucleu exterior lichid și unul interior solid. Miezul interior solid este situat la aproximativ 5.150 de km sub scoarța terestră și este separat de mantaua semisolidă de miezul exterior lichid, ceea ce permite miezului interior să se rotească cu o viteză diferită de rotația Pământului însuși.

Cu o rază de aproape 3.500 de km, nucleul Pământului are aproximativ dimensiunea planetei Marte. Constă în mare parte din fier și nichel și conține aproximativ o treime din masa Pământului.

Într-o cercetare publicată în revista Nature Geoscience, Yi Yang, cercetător asociat la Universitatea Peking, și Xiaodong Song, profesor catedră la Universitatea Peking, au studiat undele seismice de la cutremure care au trecut prin nucleul interior al Pământului pe căi similare înregistrate încă din anii 1960 pentru a determina cât de rapid se rotește nucleu planetei.

Ceea ce au găsit a fost neașteptat, au spus ei. Din 2009, înregistrările seismice, care anterior s-au schimbat în timp, au indicat schimbări foarte mici. Acest lucru, au spus ei, sugerează că rotația nucleului interior s-a întrerupt.

„Avem observații surprinzătoare care indică că miezul interior aproape că și-a încetat rotația în ultimul deceniu și ar putea trece la o inversare a rotației”, au scris ei în studiu.

„Când te uiți la deceniul dintre 1980 și 1990, vezi schimbări clare, dar când analizezi perioada 2010 până în 2020, nu vezi prea multe schimbări”, a adăugat Song.

Cercetător austrialian: Analiza datelor este solidă, dar concluziile trebuie luate cu prudență

Rotația nucleului interior este determinată de câmpul magnetic generat în miezul exterior și echilibrat de efectele gravitaționale ale mantalei. Cunoașterea modului în care miezul interior se rotește ar putea pune în lumină modul în care aceste straturi interacționează și alte procese din adâncul Pământului.

Cu toate acestea, viteza acestei rotații și dacă aceasta variază este dezbătută, a spus Hrvoje Tkalcic, geofizician al Universității Naționale Australiene, care nu a fost implicat în studiu.

„Miezul interior nu se oprește complet”, a spus el. Descoperirea studiului, a spus el, „înseamnă că nucleul interior este acum mai bine sincronizat cu restul planetei decât acum un deceniu, când se învârtea puțin mai repede”.

„Nu se întâmplă nimic cataclismic”, a adăugat el.

Song și Yang susțin că, pe baza calculelor lor, un mic dezechilibru în forțele electromagnetice și gravitaționale ar putea încetini și chiar inversa rotația nucleului interior. Ei cred că aceasta face parte dintr-un ciclu de șapte decenii și că punctul de cotitură anterior celui pe care l-au detectat în datele lor în jurul anilor 2009/2010 a avut loc la începutul anilor 1970.

Tkalcic, care este autorul cărții „The Earth's Inner Core: Revealed by Observational Seismology”, a spus că „analiza datelor din studiu este solidă”. Cu toate acestea, concluziile studiului „ar trebui luate cu prudență”, deoarece „sunt necesare mai multe date și metode inovatoare pentru a face lumină asupra acestei probleme interesante”.

Song și Yang au fost și ei de acord că sunt necesare mai multe cercetări.

Studierea nucleului Pământului

Tkalcic, care dedică un întreg capitol al cărții sale rotației nucleului interior, a sugerat că ciclul nucleului interior este la fiecare 20 până la 30 de ani, mai degrabă decât cei 70 propuși în cel mai recent studiu. El a explicat de ce apar astfel de variații și de ce a fost atât de greu de înțeles ce se întâmplă în interiorul planetei.

„Obiectele studiilor noastre sunt îngropate la mii de kilometri sub picioarele noastre. Folosim metode de inferență geofizică pentru a deduce proprietățile interne ale Pământului și trebuie să fim precauți până când descoperirile multidisciplinare ne confirmă ipotezele și cadrele conceptuale.

Puteți să vă gândiți la seismologi ca la medicii care studiază organele interne ale corpului pacienților folosind echipamente imperfecte sau limitate”, a explicat el.

Potrivit lui, în ciuda progresului, imaginea noastră despre interiorul Pământului este încă neclară și suntem încă în stadiul de descoperire.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri