Moscova i-a cerut ambasadorului leton să părăsească Rusia "în două săptămâni", patru zile după ce Riga a dispus ca omologul său rus la post în Letonia să părăsească ţara, pe fondul tensiunilor diplomatice foarte mari legate de Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Ambasadorul Letoniei, (Maris) Riekstins, a primit ordinul de a părăsi Federaţia Rusă în două săptămâni", a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, care deplânge "rusofobia totală" a Rigăi.

Potrivit Moscovei, "întreaga responsabilitate a situaţiei actuale îi revine conducerii statului leton".

Astfel, "estimăm că nu este necesar să aşteptăm data indicată de Riga pentru ca ambasadorii să-şi termine misiunile", a mai anunţat MAE rus în acest comunicat.

Acest anunţ urmează după convocarea, mai devreme în cursul zilei, a însărcinatului cu afaceri leton în Rusia, căruia diplomaţia rusă "i-a transmis un protest puternic" după anunţul de luni al Rigăi privind expulzarea ambasadorului rus din Letonia.

Riga şi-a motivat decizia prin continuarea de către Rusia a "agresiunii militare la scară mare împotriva Ucrainei, declanşată la 24 februarie 2022, precum şi prin solidaritatea cu Estonia şi Lituania".

"Demersul provocator al autorităţilor letone care vizează reducerea nivelului relaţiilor diplomatice va avea consecinţe", a avertizat vineri ministerul rus.

Estonia, altă fostă republică sovietică de la Marea Baltică, a anunţat în această săptămână expulzarea ambasadorului rus la Tallinn după cea a ambasadorului eston la Moscova, care a fost un răspuns la expulzarea, mai devreme în ianuarie, a 21 de diplomaţi ruşi şi a altor angajaţi ai ambasadei ruse în această ţară.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri