Preşedintele Joe Biden a refuzat categoric ideea de a trimite Ucrainei avioane de luptă americane F-16, transmite AFP, citată de Agerpres. Președintele Franței, Emmanuel Macron, n-ar spune însă nu ideii de a trimite avioane de vânătoare în Ucraina, dar spune că o solicitare concretă în acest sens nu i s-a făcut.

"Nu", a spus preşedintele SUA, întrebat de un reporter de la Casa Albă despre posibilitatea de a furniza aeronavele pe care le cer liderii ucraineni.

După ce Germania şi SUA au anunţat trimiterea de tancuri Kievului, preşedintele Volodimir Zelenski a continuat să ceară asistenţă militară, inclusiv livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă.

Cancelarul german a respins deja această idee, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a considerat cu prudenţă că "prin definiţie, nimic (nu este) exclus", asigurând în acelaşi timp că ucrainenii nu i-au adresat, deocamdată, nicio solicitare.

Pe măsură ce se apropie ziua de 24 februarie, care va marca un an de la invadarea Ucrainei de către forţele ruse, preşedintele Joe Biden nu a vrut să spună dacă va vizita Europa cu această ocazie.

A asigurat însă că va merge, fără a preciza o dată, în Polonia, ţară care joacă un rol cheie în răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia.

"Mă duc în Polonia, dar nu ştiu când", a spus liderul de la Casa Albă reporterilor, întorcându-se la Washington după o scurtă călătorie în oraşul Baltimore din statul Maryland.

Între timp, ucrainenii au declanșat o amplă campanie de susținere în social media a ideii de livrare de avioane de vânătoare în țara lor.

Ca de obicei, polonezii sunt cei mai receptivi când vine vorba de noi tipuri de armamente trimise în Ucraina, cel mai înalt consilier al lui Volodimir Zelenski susținând că Ucraina are „semnale pozitive” de la Varșovia privind livrarea de avioane de vânătoare, deși premierul polonez a avut grijă să sublinieze că țara sa va acționa doar după consultarea partenerilor NATO.

Pe de altă parte, ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a subliniat cât de importante sunt avioanele de luptă în războiul împotriva Rusiei.

"Încă nu am cerut Germaniei avioane de luptă", a declarat Makeiev pentru Deutsche Welle. "Dar ele sunt importante, a spus el, deoarece sunt necesare pentru a doborî rachetele ruseşti. Rusia trage multe rachete asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene. Avioanele de luptă fac parte din eforturile Ucrainei de a-şi apăra spaţiul aerian", a spus ambasadorul ucrainean.

Sursa foto: Shutterstock / Mike Mareen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri