Sunt europenii mari consumatori de alcool? De la germani și belgieni, mari consumatori de bere și până la francezi, cunoscuți amatori de vinuri de calitate, fiecare are răspunsul său, în funcție de țările în care a călătorit. Dar o privire de ansamblu corectă se conturează cel mai bine în urma statisticilor, o astfel de cercetare fiind dată publicității de Organizația Mondială a Sănătății (WHO).

Astfel, conform studiului citat de Euronews, în Europa fiecare persoană în vârstă de minimum 15 ani consumă anual 9,5 litri de alcool pur, ceea ce este echivalent cu aproximativ 190 de litri de bere, 80 de litri de vin sau 24 de litri de băuturi spirtoase de alt tip.

Țările UE, printre cele mai mari consumatoare de alcool din lume

Totodată, mai arată studiul, ale cărui date au fost agregate la nivelul anului 2021, deși acest nivel al consumului de alcool în Europa poate părea mare, el totuși se află în scădere.

Astfel, conform studiului WHO, consumul total de alcool pe cap de locuitor a scăzut cu 2,5 litri (21%) între anii 2000 și 2019, în regiunea de interes pe care o acoperă autorii acestuia, mai precis o arie geografică de 53 de state care include Rusia, dar și foste state sovietice precum Republica Modova.

Cu toate acestea, notează sursa citată, europenii continuă să bea, în special în țările Europei de Vest.

Concret, se arată în studiu, acest lucru înseamnă că nouă din 10 țări în care se bea cel mai mult alcool din lume se află în Uniunea Europeană.

Mai mult, în anul 2019, 8,4% din populația adultă a Europei (în vârstă de minimum 15 ani sau mai mult) a consumat alcool în fiecare zi, 22,8% săptămânal, 22,8% lunar, în vreme ce 26,2% au arătat că fie nu conusmat alcool niciodată, fie nu au consumat în ultimele 12 luni.

Chiar și între țările europene, însă, diferențele sunt mari la capitolul consumului de alcool, dar o tendință este clară: bărbații beau mai mult decât femeile.

Astfel, 13% dintre bărbați versus 4,1% dintre femei beau alcool zilnic, iar 36,4% dintre bărbați versus 21,7% dintre femei beau alcool săptămânal.

România, în top 10 țări UE unde se bea cel mai mult alcool per capita

În anul 2019, arată studiul Organizației Mondiale a Sănătății, care citează date Eurostat, în topul țărilor europene unde se bea cel mai mult alcool se afla Cehia (14,3 litri pe cap de locuitor), Letonia (13,2), Republica Moldova (12,9), Germania (12,8), Lituania (12,8), Irlanda (12,7), Spania (12,7), Bulgaria (12,5), Luxemburg (12,4) și România (12,3).

top consum alcool in Europa Romania

De asemenea, în top 10 al tuturor țărilor din aria geografică acoperită de studiu, pe primul loc se află Albania (6,8 litri pe cap de locuitor), urmată de Macedonia de Nord (6,4), Armenia (4,7), Israel (4,4), Turkmenistan (3,1), Uzbekistan (2,6), Turcia (1,8), Azerbaidjan (1) și Tadjikistanul (0,9).

Prin contrast, în Uniunea Europeană nicio țară nu are un consum de alcool mai mic de 5 litri pe cap de locuitor. Mai mult, doar 5 țări europene se situează sub un consum de 10 litri pe cap de locuitor: Olanda (9,7), Suedia (9), Croația (8,7), Malta (8,3) și Italia (8).

Unde se bea zilnic cel mai mult în Europa?

În țările UE, cel mai mult alcool se bea zilnic în Portugalia, unde o cincime (20.7%) din populație face acest lucru, portughezii fiind urmați de spanioli (13%) și italieni (12,1%).

La polul opus, cel mai mic procent de persoane cu frecvență zilnică de consum de alcool se află în Letonia și Lituania (1%).

Cât privește consumul săptămânal de alcool, Olanda ocupă prima poziție (47,3%), urmată de Luxemburg (43,1%) și Belgia (40,8%).

Nu în ultimul rând, în Croația se află cel mai mare procent de persoane care spun că nu au consumat alcool niciodată sau nu au consumat deloc în ultimele 12 luni (38,3%).

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri