Euro s-a depreciat marti atat fata de yen, cat si fata de francul elvetian, deoarece investitorii si-au marcat pozitii pe termen foarte lung pentru moneda europeana, iar ingrijorarile legate de o posibila corectie a capitalurilor scad apetitul investitorilor pentru risc, potrivit NewsIn.
Euro s-a depreciat si din cauza statisticilor germane Ifo privind sentimentul de afaceri, care au fost sub estimarile analistilor, deoarece jucatorii de pe piata nu au gasit foarte multe indicii care sa intareasca asteptarile privitoare la cresterea dobanzii cheie de catre Banca Centrala Europeana.

Pietele puternice de capital din ultimele sedinte bursiere au alimentat apetitul de risc al investitorilor in valute si au incurajat tranzactiile speculative, in care investitorii se imprumuta in valute cu randament mic, cum ar fi yenul si francul elvetian, ca sa cumpere alte active, care pot genera castiguri mai mari.

Cresterile de pe pietele bursiere au inceput insa sa se linisteasca, dupa ce seful Federal Reserve, Alan Greenspan a avertizat ca piata bursiera din China s-a confruntat cu o corectie accentuata.

Bursa din Shanghai a cazut, indicele Nikkei de la Tokyo a stagnat la inchiderea sedintei bursiere, iar actiunile europene au coborat de la cotatia maxima a ultimilor sase ani si jumatate. Toate aceste elemente au determinat jucatorii de pe pietele valutare internationale sa fie mai prudenti inaintea unui weekend lung, in care majoritatea burselor din Europa si din Statele Unite ale Americii vor fi inchise luni.

"Rezultatele Ifo au fost sub asteptarile analistilor si e posibil sa fi contribuit la slabirea euro. De altfel, cred ca asistam la o corectie a cursului euro. si piata are nevoie de odihna la un moment dat", a spus un strateg pentru piete valutare internationale de la banca SEB din Stockholm, Johan Javeus, citat de Reuters.

"Corectia de pe piata chineza a facut investitorii sa fie mai prudenti cu privire al riscuri, prin urmare yenul se intareste", a adaugat Javeus.

Euro a coborat cu 0,15%, pana la cotatia de 1,3439 dolari/euro, in apropierea cotatiei minime din ultimele sase saptamani, de 1,3414 dolari/euro, atinsa miercuri. Euro s-a depreciat fata de francul elvetian pana la cotatiile minime din ultimele sapte zile, de 162,89, respectiv 1,6499 franci elvetieni/euro.

Dolarul a alunecat fata de yen, pana la cotatia de 121,43 yeni/dolar, dar s-a mentinut in apropiere de cotatia maxima din ultimele trei luni, de 121,87 yeni/dolar, inregistrata in timpul sedintei bursiere de miercuri.

Comentariile lui Greenspan, potrivit carora se teme de o "corectie dramatica" pe pietele de capital din China, au survenit la aproape trei luni dupa ce o cadere accentuata a burselor din China a antrenat vanzari masive pe pietele internationale, o inversare a tendintei investitorilor de a efectua tranzactii speculative si o apreciere a yenului, deoarece jucatorii de pe piata s-au grabit sa acopere pozitii pe termen scurt.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri