Încasările tot mai mici din energie pe de o parte și, pe de alta, cheltuielile în creștere, au împins deficitul bugetar al Rusiei la suma-record de 1,76 trilioane de ruble (24,78 miliarde de dolari) în ianuarie, pe măsură ce sancțiunile internaționale și costurile războiului din Ucraina sufocă, efectiv, perspectivele economiei rusești.

Ministrul de Finanțe al Rusiei a dat publicității cifrele concrete ale situației, explicând faptul că încasările din petrol și gaz sunt cu 46,4% mai mici decât în luna ianuarie a anului trecut, aducând în cuferele Kremlinului numai 426 miliarde de ruble, conform Reuters.

De asemenea, încasările din produse non-petroliere au scăzut cu 28% la 981 de miliarde de ruble, în special din cauza TVA-ului și taxelor mai scăzute.

Per total, a mai transmis oficialul, încasările la buget pe luna ianuarie au scăzut cu 35,1%, în vreme ce cheltuielile au crescut cu 58,7%.

Dacă acest nivel de deficit s-ar menține în tot anul 2023, Rusia ar ajunge la un minus bugetar de aproape 300 mld. dolari, adică 16% din PIB.

Pentru context, un asemenea procent este mai mare decât deficitul guvernamental al SUA din timpul anului de pandemie 2020, un an excepțional.

Nicio economie mondială nu ar putea susține pe termen lung un asemenea minus bugetar, fapt care determină Ucraina și aliații țării să spere că o prelungire a războiului și a sancțiunilor economie va face în cele din urmă Rusia să cedeze.

Moscova se bazează de altfel masiv pe încasările provenite ca urmare a vânzării gazului și produselor petroliere, acestea ridicându-se anul trecut la 11,6 trilioane de ruble.

Situația economică a Rusiei este de altfel atât de sumbră încât Kremlinul a recurs la o nouă opțiune: vânzarea de yuani, singura valută din rezervele sale pe care o mai poate folosi și care a devenit extrem de importantă pentru Moscova odată cu introducerea sancțiunilor occidentale.

Sursa foto: Shutterstock / Miha Creative

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri