Echipele de căutare și salvare din Turcia și Siria continuă să descopere oameni sub dărâmături, iar totalul victimelor a ajuns la un nivel înfiorător, cele mai multe victime fiind raportate de autoritățile turce.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, care a zguduit luni sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine, a ucis peste 12.000 de persoane în total, potrivit unui nou bilanţ furnizat miercuri de oficiali şi salvatori, relatează AFP, citată de Agerpres.

În zonele din Siria controlate de guvern au fost ucise 1.262 de persoane şi alte 1.730 în zonele rebele, potrivit Căştilor Albe. În Turcia, bilanţul indică cel puţin 9.057 de morţi.

Numărul românilor repatriați a ajuns la 31 de persoane

Alţi 10 cetăţeni români au fost preluaţi, miercuri, din Turcia, cu aeronave ale Ministerului Apărării Naţionale, din Adana şi Malatya, iar numărul total al persoanelor repatriate a ajuns la 31, informează Ministerul Afacerilor Externe.

"Trei cetăţeni români, o mamă şi doi copii, au fost preluaţi de o aeronavă militară română de pe Aeroportul din Adana. Ulterior, alţi şapte cetăţeni români, studenţi Erasmus, aflaţi într-o zonă puternic afectată în urma seismelor, au fost preluaţi de pe Aeroportul din Malatya. Ca urmare a demersurilor Ambasadei României la Ankara, un voluntar de cetăţenie română a asigurat sprijinul necesar deplasării studenţilor la aeroport", precizează MAE.

Potrivit sursei citate, până în prezent, cu ajutorul zborurilor umanitare MApN, au fost repatriaţi 31 de cetăţeni români şi doi cetăţeni polonezi. Alţi cinci cetăţeni români s-au repatriat, miercuri, inclusiv cu asistenţa Ambasadei de la Ankara, cu un zbor de linie.

MAE menţionează că misiunea diplomatică a României la Ankara menţine, în continuare, legătura cu alţi 10 cetăţeni români care şi-au exprimat dorinţa de a se repatria, dar se află la distanţă mare de aeroporturile Adana şi Malatya, continuând eforturile de identificare de soluţii de repatriere pentru aceştia, respectiv cu alţi 36 de cetăţeni români, care au contactat misiunea diplomatică cu diverse solicitări, dar care nu au cerut sprijin pentru repatriere.

Reprezentanţii Ambasadei României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce şi române competente.

MAE le recomandă cetăţenilor români aflaţi în zonele afectate de cutremur să se informeze din surse oficiale despre evoluţia situaţiei de la faţa locului şi să respecte instrucţiunile autorităţilor turce.

De asemenea, MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Totodată, cetăţenii români au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al secţiei consulare de la Ankara: +90.532.318.1726. A

România trimis două echipe de căutare și salvare

Echipele de căutare-salvare trimise de autorităţile române în Turcia, în urma cutremurelor înregistrate în urmă cu două zile în această ţară, însumează aproape 120 de persoane şi sunt formate din specialişti ai IGSU, personal medical şi însoţitori ai celor şapte câini utilitari care iau parte la intervenţiile din zonele calamitate, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, relatează Agerpres.

Acesta a precizat că prima echipă a IGSU care acţionează deja în Turcia a reuşit să salveze, până în acest moment, trei persoane şi acţionează, începând de miercuri dimineaţă, pentru scoaterea de sub dărâmături a unui tânăr în vârstă de 16 ani.

"Imediat după ce a avut loc cutremurul, în mai puţin de 12 ore, pot să spun, de când am fost acceptaţi de autorităţile din Turcia, am avut prima echipă transportată prin mijloace ale MApN, ale Forţelor Aeriene, o echipă formată din 59 de salvatori, care includeau şi doi medici, doi asistenţi. Includeau şi echipe canine, inclusiv din partea ONG-urilor cu care colaborăm.

Au început activitatea în cel mai scurt timp în care au putut, după ce au creat baza de operaţiuni şi, până la acest moment, ei au trei persoane salvate. Ultima a fost salvată în cursul nopţii şi lucrează de ore ca să scoată un copil cu vârsta de 16 ani care este încă în viaţă, dar este sub dărâmături şi aşteptăm din moment în moment să ne anunţe şi sperăm să reuşească să îl scoată. (..:) Este o cursă contra cronometru", a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a prezentat şi situaţia privind cea de-a doua echipă de salvare deplasată, miercuri, spre Turcia.

"În cursul nopţii a fost pregătită echipa, este a doua echipă de căutare-salvare, care este în curs de certificare, dar care este pregătită şi a participat deja la exerciţii internaţionale pe acest domeniu din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov. (...)

Vorbim de o echipă de 57 de persoane, care include doi ofiţeri de la DSU, include salvatorii de la Bucureşti, de la pompieri, include doi medici, doi asistenţi de la SMURD Bucureşti şi include trei câini cu responsabilii lor din partea societăţii civile, din partea ONG-ului cu care colaborăm, Clubul Câinilor Utilitari şi a Salvamontului. Deci, cu asta înseamnă că noi vom avea acum primii patru câini, plus cei trei trimişi astăzi. Plus, vom avea două echipe care totalizează aproape 120 de persoane, care vor lucra din nou contra cronometru pentru salvarea de vieţi acolo. Au plecat persoanele, deja, cu primele două avioane puse la dispoziţie de forţele aeriene", a precizat Arafat.

El a explicat că tot de la Bucureşti sunt în curs de decolare două avioane NATO care vor transporta la Adana, în Turcia, maşinile şi echipamentele necesare echipelor de salvatori.

Sursa foto: IGSU Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri