Politicile populiste ale regimului Orban, care și la noi și-au găsit admiratori, au dus la o explozie a prețurilor în Ungaria. Chiar și ”gazele rusești ieftine” promise de Putin sunt de fapt mai scumpe decât cele cumpărate de state ostile Kremlinului.

Potrivit comunicatului institutului național de statistică din Ungaria, rata inflației în ianuarie 2023 a ajuns la 25,7% comparativ cu ianuarie 2022. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la energia, gazele și energia termică – peste 52% - și la alimente – 44%. Pâinea și ouăle s-au scumpit, într-un an, cu 80% iar produsele lactate cu 76%.

În ce privește utilitățile, prețul gazelor a crescut cu peste 88%, deși Viktor Orban le-a promis constant maghiarilor ”gaze rusești ieftine”, ca să facă mai digerabilă prietenia cu Kremlinul. În realitate, însă, regimul de la Budapesta a cumpărat de la Gazprom exact la prețul de piață, deși Putin și-a susținut aliatul european declarând că ”Ungaria cumpără gaze rusești de cinci ori mai ieftin decât prețul de piață”. Iar în toamnă, Ungaria a ajuns să plătească chiar cu 8% mai mult pentru gazele din Rusia faţă de cât ar fi costat acestea pe piaţa europeană.

În România, rata inflației era, în decembrie 2022 (pentru ianuarie 2023 nu s-au publicat încă cifrele) de 16,37%. Iar rata anuală a inflaţiei calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 14,1%, față de 26,2% în Ungaria.

Produsele alimentare s-au scumpit, la noi, cu 22% într-un an, iar energia, gazele și căldura, cu 39,6%. Gazele - în condițiile în care nu am avut o relație specială cu Kremlinul - s-au scumpit doar cu 35,7%. Trebuie precizat că ambele țări practică politici de plafonare a prețului energiei și gazelor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri