Până la 5,3 milioane de persoane riscă să rămână fără adăpost în Siria după cutremurul care a devastat regiuni întregi ale ţării şi ale Turciei vecine, a avertizat un înalt oficial al ONU, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Până la 5,3 milioane de persoane din Siria ar putea rămâne fără adăpost din cauza cutremurului", a declarat Sivanka Dhanapala, reprezentant al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), la o conferinţă de presă, la Damasc. El a precizat numărul, estimându-l la 5,37 milioane de oameni.

"Aceasta este o cifră colosală şi care se aplică unei populaţii care a suferit deja deplasări în masă" din cauza războiului civil care afectează Siria din 2011", a adăugat Dhanapala.

"Pentru Siria, aceasta este o criză în criză. (Siria a avut) şocuri economice, Covid-ul şi se confruntă în prezent cu o iarnă aspră", a amintit el.

Supravieţuitorii cutremurului violent care a zguduit Siria şi Turcia vecină în zorii zilei de luni sunt trimişi în tabere construite pentru persoanele strămutate din cauza războiului.

OMS: Lumea a uitat de Siria

"Constrângeri" importante restricţionează intrarea "cantităţilor enorme de provizii" pentru nordul Siriei, lovit de cutremurele devastatoare de la începutul săptămânii, a declarat și un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

"Astăzi, cutremurul atrage din nou atenţia, însă lumea a uitat de Siria", a declarat Michael Ryan, directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă la Dubai, de unde urmează să fie trimis ajutor umanitar în Siria.

Guvernul sirian a anunţat vineri că a acceptat ca ajutorul internaţional destinat zonelor controlate de rebeli să fie trimis din regiunile pe care autorităţile le controlează.

Seismele puternice produse luni au ucis peste 22.300 de persoane în Turcia şi Siria, unul dintre cele mai grave dezastre din regiune din ultimul secol. Pentru sirieni, situaţia este cu atât mai grea pentru că se adaugă celor 12 ani de război civil care le-a devastat ţara.

În timp ce ajutorul umanitar ajunge în cantităţi mari în Turcia, sosirea acestuia în Siria este mult mai dificilă, mai ales în zonele controlate de rebeli din nord-vestul ţării.

În 2014, ajutorul putea ajunge în zonele controlate de rebeli prin patru puncte de trecere a frontierei, însă, sub presiunea Chinei şi Rusiei, doar punctul de trecere Bab-al-Hawa, din nordul ţării, la graniţa cu Turcia, a rămas operaţional.

Vineri, un convoi ONU cu ajutoare a sosit prin Bab al-Hawa, al doilea după ziua precedentă, acoperind doar o mică parte din nevoile celor afectaţi. Potrivit ONU, traficul prin acest post de frontiera rămâne perturbat din cauza drumurilor avariate.

"De îndată ce va fi pe deplin operaţional, există cantităţi uriaşe de provizii gata să intre" în ţară, a dat asigurări Michael Ryan, fără a oferi cifre din cauza "constrângerilor foarte importante", având în vedere absenţa oricărui alt punct de trecere.

"Numeroase agenţii, inclusiv a noastră, au stocat ajutoare pentru că este iarnă, iar nevoile erau deja mari chiar înainte de cutremur", a explicat el.

Pe măsură ce şansele de a găsi supravieţuitori scad, Siria se confruntă cu un "al doilea dezastru" din cauza lipsei de provizii medicale, a avertizat el.

Conflictul din Siria a ucis aproape jumătate de milion de persoane şi a devastat infrastructura ţării. Potrivit ONU, populaţia siriană, din care peste 90% trăieşte sub pragul sărăciei, se confruntă cu crize acute, precum foamea şi holera.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri