Insula Șerpilor, un teritoriu cu importanță strategică din Marea Neagră a fost din nou bombardată de ruși noaptea trecută. Atacul a fost realizat cu două avione de luptă Su-24, potrivit The Kyiv Independent.

Insula Șerpilor, cunoscută ca insula Zmiinyi a fost din nou ținta unor atacuri venite din partea armatei ruse. Teritoriul a fost cucerit rapid de ruși, încă de la începutul războiului, însă în iunie 2022, ucrainenii au redobândit teritoriul, alungându-i pe ruși de pe Insulă.

Aceste atacuri au loc în paralel cu mai multe ofensive ale rușilor în sudul și în estul Ucrainei. Moscova a atacat cu zeci de rachete de croazieră (lansate aerian și maritim) asupra țintelor din toată Ucraina. S-a raportat, de asemenea, că două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut granița ucraineană cu Moldova și apoi au intrat în spațiul aerian românesc, deși ministrul Apărării din România a negat informația.

Într-o declarație postată pe site-ul său, ministerul a recunoscut că racheta a pătruns într-adevăr în spațiul aerian al Republicii Moldova, trecând la doar 35 de kilometri de granița cu România în drum spre Ucraina.

Care este importanța Insulei Șerpilor

O posibilă anexare a insulei Șerpilor la Rusia ar putea redeschide diferendul privind acest teritoriu, pe care Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga îl încheiase în 2009. La acel moment, CIJ a acordat țării noastre aproape 80% din zona de platou continental şi zonă economică exclusivă disputată cu Ucraina.

Rusia susţine că a desfăşurat un „atac masiv” asupra instalaţiilor energetice ale Ucrainei

Kremlinul nu recunoaște însă deciziile Curții - și, automat, nu va recunoaște nici linia de delimitare în Marea Neagră stabilită de CIJ, astfel că un diferend pe acest subiect va fi inevitabil. Miza o constituie resursele, evaluate la 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale și 12 milioane de tone de petrol, scrie Agerpres.

Rusia a desfăşurat vineri un "atac masiv" asupra unor instalaţii energetice extrem de importante din complexul militaro-industrial al Ucrainei, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit Reuters.

În raportul său zilnic, ministerul nu a precizat care sunt instalaţiile energetice pe care susţine că le-a lovit. Moscova a mai spus că atacul a blocat transportul de arme şi muniţie din străinătate pe cale ferată către grupurile de luptă din Ucraina.

Armata ucraineană a transmis vineri seară că forţele ruse au lansat peste 100 de rachete şi au desfăşurat 12 atacuri aeriene şi 20 de bombardamente. Kievul a precizat că a distrus 61 de rachete de croazieră ruseşti.

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, a declarat că Rusia a lovit instalaţii electrice din şase regiuni cu rachete şi drone, producând întreruperi de curent în mare parte din ţară.

Rusia a atacat în mod repetat infrastructură civilă departe în spatele liniilor frontului, lăsând milioane de ucraineni fără electricitate, căldură sau apă timp de mai multe zile în plină iarnă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri