Spaţiul aerian din statul american Montana a fost închis temporar sâmbătă seara din cauza prezenţei unui obiect pe cer, au declarat reprezentanţi ai autorităţii americane de reglementare a aviaţiei civile (FAA) şi un ales din Camera Reprezentanţilor, potrivit Agerpres.

FAA a interzis temporar zborurile pe o suprafaţă de aproximativ 93 x 93 kilometri în jurul Havre, statul Montana, în apropierea graniţei cu Canada, potrivit Reuters.

"FAA a închis o parte din spaţiul aerian din Montana pentru a sprijini operaţiunile Departamentului Apărării. Spaţiul aerian a fost redeschis", a informat agenţia într-un comunicat, după ce reprezentantul statului Montana Matt Rosendale anunţase prezenţa unui "obiect care ar putea interfera cu traficul aerian comercial", iar Departamentul Apărării "îşi va continua eforturile de a observa şi neutraliza obiectul dimineaţa".

O"anomalie radar" detectată, dar niciun "obiect" identificat deasupra statului Montana, a informat ulterior Pentagonul.

Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) a trimis avioane de luptă să investigheze, dar aeronava "nu a identificat niciun obiect care să se coreleze cu înregistrările radar". NORAD va continuă să monitorizeze situaţia, informează Reuters.

Ce se știe până acum despre obiectul zburător neidentificat

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat sâmbătă că un "obiect neidentificat" a fost doborât în timp ce survola nord-vestul ţării, la o zi după ce Statele Unite au doborât un obiect care zbura deasupra statului Alaska, transmite AFP.

"Am ordonat punerea la pământ a unui obiect neidentificat care a încălcat spaţiul aerian canadian", a scris premierul Trudeau pe Twitter.

"Avioane din Canada şi Statele Unite au fost trimise la faţa locului, iar tirul unei rachete AIM 9X provenind" de la un avion de vânătoare american F-22 "a lovit obiectul", a adăugat el.

Preşedintele american Joe Biden a autorizat avionul, una dintre aeronavele Comandamentului pentru Apărare Aerospaţială din America de Nord (NORAD) să "colaboreze cu Canada", a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

Forţele canadiene "vor recupera acum şi vor analiza resturile obiectului", a adăugat premierul canadian.

Obiectul zbura la o altitudine de 12.200 de metri, a declarat ministrul canadian al Apărării Naţionale, Anita Anand, într-o conferinţă de presă sâmbătă seara, şi a fost doborât "la aproximativ 160 de kilometri distanţă de frontiera canadiano-americană" în jurul orei 20:40 GMT. Obiectul este un "dispozitiv cilindric" mai mic decât balonul distrus în Carolina de Nord săptămâna trecută, a precizat Anita Anand.

"Pentru moment continuăm analizele asupra obiectului, aşa că nu ar fi prudent din partea mea să speculez asupra originii sale", a adăugat ea, după care a mulţumit Pentagonului şi membrilor armatelor Canadei şi SUA pentru cooperare.

Ministrul Apărării Naţionale din Canada scrisese anterior pe Twitter că a discutat cu omologul său american, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, reafirmând o "apărare comună" a suveranităţii lor.

Acesta este al doilea obiect zburător doborât de Statele Unite în aproximativ 24 de ore. Un obiect similar "de mărimea unei maşini mici" a fost distrus vineri deoarece reprezenta "o ameninţare la adresa siguranţei traficului aerian", potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Operaţiunile de căutare şi recuperare a rămăşiţelor obiectului distrus vineri au continuat sâmbătă, dar au fost îngreunate de "răcirea aerului Arcticii, zăpadă şi lumina limitată a zilei", a informat Comandamentul Nord-American într-un comunicat, adăugând că Pentagonul nu poate oferi "nici un alt detaliu ...despre obiect, inclusiv capabilităţile, scopul sau originea acestuia".

Aceste incidente au loc la o săptămână după ce Washingtonul a doborât un balon de spionaj chinez în largul coastei sale atlantice, care survolase obiective militare sensibile, dar care a fost descris de Beijing drept o aeronavă "civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice".

Sursa foto: Facebook/ F-22 Raptor Demo Team

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri