Aproximativ 85% din participatii unui sondaj online sunt de parere ca modalitatea de alegere a sefului Bancii Mondiale nu este corecta, Statele Unite ale Americii fiind singurul stat responsabil de aceasta alegere
Conform rezultatelor acestui sondaj, efectuat de think-tank-ul Centrul pentru Dezvoltare Globala din Washington, majoritatea respondentilor sunt de parere ca alegerea candidatului ar trebui facuta pe baza calificarii si nu pe baza nationalitatii.

Chiar daca acest sondaj nu este unul oficial, in primele 48 de ore peste 350 de persoane s-au aratat interesate sa raspunda, informeaza NewsIn. Acest sondaj a fost lansat marti, la cateva zile dupa anuntul demisiei lui Paul Wolfowitz, care a fost implicat intr-un scandal de nepotism privind favorizarea unei angajate cu care are o relatie amoroasa.

Printr-un acord informal cu Europa, SUA, care este cel mai mare actionar al Bancii, a selectat presedintele Bancii Mondiale de la crearea acestei institutii, in urma cu 60 de ani. Organizatia sora, Fondul Monetar International, a fost mereu condusa de catre un european.

Acesta traditia a fost indelung criticata de expertii in dezvoltare, precum si de un numar de state ce doresc ca procesul de selectionare sa fie mult mai transparent si sa reflecte interesele tuturor celor 185 de state membre ale acestei organizatii

Printre posibilii candidati mentionati de acest sondaj, care au fost preluati din presa, fostul secretar al trezoreriei americane Robert Rubin si guvernatorul bancii centrale israeliene Stanley Fischer au obtinut cele mai ridicate scoruri privind experienta in sectorul bancar si de finante.

Kamal Dervis, un fost ministru al economiei din Turcia si presedinte al Programului de Dezvoltare al Organizatiei Natiunilor Unite a obtinut cel mai inalt scor in ceea ce priveste cunostintele legate de probleme de dezvoltare si institutii internationale.

Primul ministrul britanic Tony Blair a ocupat sefia clasamentului privind experienta politica si diplomatica, obtinand un scor egal cu Rubin in ceea ce priveste talentul de manager.

Printre celelalte nume propuse se numara cele ale fostului ministrul nigerian de finante Ngozi Okonjo-Iweala, cel al fostului presedinte american Bill Clinton si cel al lui Muhammad Yunus, castigator in 2006 al premiului Nobel pentru pace, pentru implicarea sa in dezvoltarea afacerilor cu microcredite.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri