Companiile din industria petrolului și gazelor au înregistrat în 2022 profituri uriașe, într-un context în care se vorbește despre o criză a energiei, dar se pare că efectele scumpirilor i-au afectat negativ doar pe consumatori, nu și pe companiile din domeniu.

În timp ce Parlamentul European (PE) a adoptat planul REPowerEU, în valoare totală de 20 de miliarde de euro în granturi nerambursabile pentru proiecte de energie regenerabilă, industria petrolului și gazelor înregistrează câștiguri greu de imaginat.

Profiturile realizate anul trecut de industria mondială de petrol şi gaze au explodat până la aproximativ 4.000 de miliarde de dolari, de la o medie de 1.500 de miliarde de dolari în anii anteriori, a declarat directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În pofida acestor profituri record, ţările care depind de veniturile din petrol şi gaze ar trebui să se pregătească pentru a-şi reduce dependenţa de petrol, pe măsură ce cererea va scădea pe termen lung, a spus Fatih Birol la o conferinţă organizată la Oslo (Norvegia).

"În special, ţările din Orientul Mijlociu trebuie să îşi diversifice economiile. În opinia mea, summitul pentru climă COP28 ar putea fi un punct de cotitură excelent pentru a schimba destinul ţărilor din Orientul Mijlociu", a apreciat directorul IEA, Fatih Birol. "Nu mai poţi conduce o ţară a cărei economie este dependentă în proporţie de 90% de veniturile din petrol şi gaze, pentru că cererea de petrol va scădea", a adăugat Fatih Birol.

În acest an, summitul pentru climă COP28 va fi găzduit de Emiratele Arabe Unite, o ţară membră a grupului ţărilor producătoare de petrol (OPEC).

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri